Drożdżówki z Borówkami

Drożdżówki z Borówkami


Miękkie, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach ciasto, wypełnione bogato słodkimi borówkami i posypane kruszonką to przepyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 265 kcal

W tym: Białka 5.74 g | Tłuszcze 9.93 g | Węglowodany 38.37 g ( w tym cukry 11.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

 

- 150 ml ciepłego mleka

- 3 łyżki cukru

- 10 g suchych drożdży instant

- 350 g mąki

- 1 jajko

- szczyptę soli

- 80 g roztopionego i ostudzonego masła

 

Składniki na nadzienie:

 

- 400 g borówek amerykańskich

- 2 łyżki drobnego cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 


Składniki na kruszonkę:

 

- 120 g mąki typu 450

- 60 g cukru

- 60 g zimnego masła

 


Dodatkowo:

 

- 1 jajko

- 1 łyżka ciepłej wody

 


Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera, założyć hak do ciasta i rozpocząć proces wyrabiania. Wyrabianie powinno potrwać ok 10-15 min aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie już przyklejać się do ścianek misy. Gotowe ciasto pozostawić w misie, przykryć bawełnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.

W między czasie borówki umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać z cukrem i mąka ziemniaczaną, odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 6 lub 8 równych części. Każdy kawałek ciasta bardzo krótko wyrobić rozwałkować lub rozpłaszczyć dłonią na grubości ok 8 mm. Na środku każdego placka wyłożyć dość sporą porcję nadzienia borówkowego i dokładnie zlepić brzegi a następnie uformować bułeczki.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim uformowane bułeczki zlepioną częścią do dołu. Bułeczki przykryć ponownie ściereczką i odstawić na kolejne 30 min do kolejnego wyrastania.

W tym czasie przygotować kruszonkę.

Na blat lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce zimne masło. Palcami mieszać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Jajko rozkłócić z łyżką ciepłej wody. Wyrośnięte bułeczki posmarować cienką warstwą mieszanki jajecznej i obficie posypać kruszonką. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min. Gdyby bułeczki zbyt szybko łapały kolor przykryć je z wierzchu folia aluminiową.

Upieczone wystudzić na kratce.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty