Drożdżówki z Borówkami
Drożdżówki z Borówkami
Miękkie,
puszyste, wręcz rozpływające się w ustach ciasto, wypełnione bogato słodkimi
borówkami i posypane kruszonką to przepyszna przekąska na drugie śniadanie lub
podwieczorek. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 265 kcal
W
tym: Białka 5.74 g | Tłuszcze 9.93 g | Węglowodany 38.37 g ( w tym cukry 11.17 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 150 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 10 g suchych drożdży instant
- 350 g mąki
- 1 jajko
- szczyptę soli
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
Składniki na nadzienie:
- 400 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 120 g mąki typu 450
- 60 g cukru
- 60 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w misie miksera, założyć hak do ciasta i rozpocząć
proces wyrabiania. Wyrabianie powinno potrwać ok 10-15 min aż ciasto będzie
gładkie, elastyczne i nie będzie już przyklejać się do ścianek misy. Gotowe
ciasto pozostawić w misie, przykryć bawełnianą ściereczka i odstawić w ciepłe
miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
W
między czasie borówki umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać z cukrem i mąka
ziemniaczaną, odstawić.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 6 lub 8 równych części. Każdy kawałek
ciasta bardzo krótko wyrobić rozwałkować lub rozpłaszczyć dłonią na grubości ok
8 mm. Na środku każdego placka wyłożyć dość sporą porcję nadzienia borówkowego
i dokładnie zlepić brzegi a następnie uformować bułeczki.
Blachę
z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim uformowane bułeczki
zlepioną częścią do dołu. Bułeczki przykryć ponownie ściereczką i odstawić na
kolejne 30 min do kolejnego wyrastania.
W tym
czasie przygotować kruszonkę.
Na
blat lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w drobną kostkę lub
starte na tarce zimne masło. Palcami mieszać i rozcierać wszystkie składniki aż
zaczną powstawać małe grudki ciasta.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Jajko
rozkłócić z łyżką ciepłej wody. Wyrośnięte bułeczki posmarować cienką warstwą
mieszanki jajecznej i obficie posypać kruszonką. Blachę wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok 30 min. Gdyby bułeczki zbyt szybko łapały kolor
przykryć je z wierzchu folia aluminiową.
Upieczone
wystudzić na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz