Ciasteczka z Kawałkami Czekolady i Palonym Masłem
Ciasteczka z Kawałkami Czekolady
i Palonym Masłem
Ciasteczka
te są chrupiące na brzegach, idealnie ciągnące się w środku i wypełnione
pysznymi kawałkami czekolady! Są banalnie proste do wykonania a za sprawą
palonego masła mają orzechowo - karmelowy smak i z pewnością będą często gościć
na waszych stołach. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 96 g): 411 kcal
W
tym: Białka 6.18 g | Tłuszcze 21.64 g | Węglowodany 49.75 g ( w tym cukry 18.93
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
(na ok 12 sztuk):
- 250 g min 82% masła
- 480 g mąki pszennej typu 450
- 20 g mąki kukurydzianej
- 5 g sody oczyszczonej
- 5 g soli
- 80 g cukru pudru
- 110 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 duże jajka
- ½ szklanki chipsów
czekoladowych lub posiekanej czekolady
Przygotowanie:
W
pierwszej kolejności należy przygotować palone masło.
Palenie
masła to proces tzw.: kontrolowanego jego spalania, dzięki temu masło nabiera
pięknego złoto - brązowego koloru i aromatycznego zapachu prażonych orzechów
laskowych. Masło w tym procesie podgrzewa się do 130-150°C. W procesie
podgrzewania następuje reakcja w której białka i węglowodany zawarte w maśle ulegają
karmelizacji i dzięki temu brązowieją.
Masło
umieścić w garnuszku o grubym dnie i zacząć powoli je podgrzewać. Gdy masło się
roztopi na jego wierzchu pojawi się piana. Należy wówczas zmniejszyć moc
palnika i często mieszając podgrzewać dalej do momentu aż substancje stałe,
jakimi są właśnie białka i węglowodany, opadną na dno i zaczną brązowieć.
Należy bardzo pilnować wywaru, aby go nie spalić.
Gdy
masło osiągnie odpowiedni kolor i zapach, natychmiast zdjąć garnek z palnika i przelać
zawartość do czystego, zimnego naczynia, aby powstrzymać dalsze podgrzewanie.
Piekarnik
rozgrzać do 175°C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Przestudzone
palone masło umieścić w misie miksera. Dodać oba rodzaje cukru i zacząć ubijać
na najwyższych obrotach miksera. Następnie wbić jajka, dodać aromat waniliowy
nie przerywając ubijania. Do mokrych składników dodać teraz mąkę, skrobię kukurydzianą,
sodę oczyszczoną i sól. Miksować całość do momentu aż wszystkie składniki dokładnie
się połączą. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać do masy kawałki czekolady.
Przy
pomocy dużej łyżki (najlepiej sprawdzi się łyżka do lodów kulkowych) nabierać
porcję ciasta i przekładać na blachę. Delikatnie można każdą kulkę spłaszczyć
dłonią lub łyżką.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 12 min., aż delikatnie
podrosną i osiągną lekko złoty kolor.
Po
upieczeniu pozostawić do ostygnięcia a następnie przechowywać w suchym miejscu
w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz