Chaczapuri
Chaczapuri
Chaczapuri
jest tradycyjnym daniem kuchni gruzińskiej. Istnieje kilka odmian tego dania w
zależności od regionu. Jest to danie bardzo sycące, więc idealnie sprawdzi się,
jako danie obiadowe. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 393 g): 879 kcal
W
tym: Białka 42.37 g | Tłuszcze 35.96 g | Węglowodany 94.17 g ( w tym cukry 7.53
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto
(na 4 sztuki):
- 500 g mąki pszennej typu 650 lub
do pizzy typu 00
- 300 ml lekko ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży instant
- 3 łyżki oliwy lub oleju
Składniki
na farsz:
- 100 g sera Gouda
- 100 g sera Cheddar
- 150 g sera Feta
- 150 g sera Ricotta
- 4 jajka
- szczypiorek, natka pietruszki
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić wszystkie składniki na ciasto i rozpocząć proces
wyrabiania. Ciasto należy wyrabiać ok 15 min aż stanie się gładki, elastyczne i
w całości będzie odklejać się o ścianek miski. Miskę przykryć bawełnianą
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno
wręcz potroić swoją objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Ser gouda i cheddar zetrzeć na tarce jarzynowej na
grubych oczkach i wymieszać ze sobą. Ricottę i fetę wyłożyć do miseczki i przy
pomocy widelca dokładnie wymieszać i rozdrobnić. Szczypiorek i/lub natkę
pietruszki drobno posiekać.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić, aby odpowietrzyć
ciasto a następnie podzielić je na cztery równe części.
Każdą cześć ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 7 mm. Na każdym
placku równomiernie wyłożyć porcję startych żółtych serów gouda i cheddar.
Następnie brzegi placków lekko zrolować do środka pozostawiając jednocześnie
trochę pustego miejsca w środku. Końce zrolowanych brzegów skleić ze sobą
tworząc owalną łódeczkę. Środek łódeczek wypełnić teraz porcjami białych serów
feta i ricotta. Każdy kawałek Chaczapuri przenieść na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczka a następnie ponownie odstawić w
ciepłe miejsce na ok 30 min do lekkiego wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 220°C w opcji dolna/górna grzałka lub 200°C w opcji z termoobiegiem.
Podrośnięte
Chaczapuri wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 15 min. Następnie
delikatnie wysunąć blaszkę i do każdej łódeczki delikatnie wbić po
jednym jajku i ponownie wsunąć blaszkę do piekarnika. Całość zapiekać jeszcze
przez ok 5-10 min, aby białko jajek się ścięło. Gdyby wierzch ciasta zbyt mocno
się przyrumieniał można całość przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Chaczapuri
podawać na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem i/lub natką pietruszki oraz
opcjonalnie z sosem Adżika.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz