Buraczki Zasmażane
Buraczki Zasmażane
Zasmażane
Buraczki podawane przeważnie na ciepło to jeden z tradycyjnych dodatków obiadowych
w naszym kraju. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 73 kcal
W
tym: Białka 2.23 g | Tłuszcze 2.66 g | Węglowodany 8.87 g ( w tym cukry 6.68 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 1 kg małych buraków ćwikłowych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- ok 2 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
(opcjonalnie)
- sok z ½ cytryny lub 1 łyżka octu spirytusowego
Przygotowanie:
Buraczki
ugotować do miękkości w osolonej wodzie (wbity widelec powinien luźno wchodzić w
bulwę buraka). Przestudzić a następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce
jarzynowej na dużych oczkach.
Cebulę
obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim
posiekaną cebulkę. Dodać starte buraczki, łyżeczkę cukru, sok z cytryny lub
ocet a następnie całość dokładnie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i zasmażać
buraczki przez ok 10 min często mieszając. Doprawić solą i pierzem do smaku.
Mąkę
dokładnie wymieszać z mlekiem skondensowanym tak, aby nie było grudek następnie
przelać do buraczków i szybko wymieszać. Intensywnie mieszając podgrzewać całość
jeszcze przez ok 5 min, aż buraczki zgęstnieją.
Podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz