Bitki z Polędwiczki Wieprzowej w Sosie Własnym (Crockpot / Wolnowar)
Bitki z Polędwiczki Wieprzowej
w Sosie Własnym
(Crockpot
/ Wolnowar)
Idealny
pomysł na pyszny obiad. Mięso jest niesamowicie kruche i po prostu rozpływa się
w ustach. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 64 kcal
W
tym: Białka 7.11 g | Tłuszcze 2.35 g | Węglowodany 3.25 g (w tym cukry 1.04 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- ok 600 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub smalcu
- ok 1 l bulionu warzywnego, mięsnego lub gorącej
wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki zimnej wody
- sól
- pieprz
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i
tłuszczu. Następnie pokroić w plastry o grubości ok 1½ cm. Rozbić delikatnie
tłuczkiem do mięsa na grubość ok 7 mm. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso z obu
stron na lekko złoty kolor a następnie przełożyć do misy Wolnowaru.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebule i czosnek.
Przełożyć na mięso do misy Wolnowaru.
Całość zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, wymieszać
i rozpocząć proces gotowania.
Gotować całość przez 2½ h na HIGH.
Na ok 30 min przed końcem gotowania mięso delikatnie
wyjąć z misy Wolnowaru. W szklance wymieszać dokładnie zimną wodę z mąką tak,
aby powstała jednolita masa bez grudek. Przelać mieszankę do gorącego wywaru w
misie intensywnie mieszając trzepaczką, aż sos się zagęści. Mięso ponownie
umieścić w Wolnowarze i dokończyć proces gotowania.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz