Syrop Dyniowo Korzenny
Syrop Dyniowo – Korzenny
Gdy
przychodzi jesień a z nią chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak gorąca kawa z
aromatycznym syropem z dyni i korzennych przypraw. Dziś zapraszam do wypróbowania
mojego przepisu na ten pyszny dodatek do kawy i nie tylko. Do pozyskania
klarownego soku z dyni potrzebna będzie sokowirówka (wystarczy wolnoobrotowa),
lecz jeśli nie posiadasz sokowirówki możesz przygotować syrop z purée z
upieczonej dyni. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 121 kcal
W
tym: Białka 0.91 g | Tłuszcze 1.50 g | Węglowodany 30.78 g ( w tym cukry 29.80 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia
(zwykła, piżmowa lub hokkaido)
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ⅓ łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
- 5 całych goździków
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Dynię
obrać ze skóry, wydrążyć włókna i pestki a następnie pokroić w ok 2-3 cm kostkę.
Przy użyciu sokowirówki wycisnąć z pokrojonej dyni sok (powinno wyjść ok 250 –
300 ml) a zmielony miąższ zostawić do innego dania np.: do zrobienia zupy dyniowej
lub do ciasta dyniowego
(http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2019/10/ciasto-dyniowe.html,
http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2022/01/zupa-krem-z-dyni.html).
W
dużym garnku z powłoką nieprzywierającą umieścić wyciśnięty sok z dyni, cukier
i wszystkie przyprawy oraz aromat waniliowy (oprócz miodu). Całość zagotować
często mieszając. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować wszystko przez ok
15 min aż wywar zacznie gęstnieć. Powstały syrop przecedzić przez bardzo gęste
sitko lub gazę i lekko przestudzić. Do ciepłego, (lecz niegorącego) syropu
dodać miód i dokładnie wymieszać. Gotowy syrop przelać do czystej, wyparzonej
szklanej butelki lub słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
W przypadku,
kiedy nie mamy sokowirówki pokrojoną dynię należy najpierw upiec.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć
na nim pokrojoną dynię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 35 min
do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z
piekarnika, całkowicie ostudzić a następnie zblendować na gładki mus (purée).
Aby
przygotować syrop z purée z dyni należy postępować zgodnie z powyższą
instrukcją z tą różnicą, że sok z dyni należy zastąpić wodą (ok 300 - 350 ml) i
dodać do całości ok 4-5 łyżek purée z dyni. Następnie całość zagotować często mieszając.
Potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez ok 15 min aż wywar zacznie
gęstnieć. Powstały syrop przecedzić przez bardzo gęste sitko lub gazę i lekko
przestudzić. Do ciepłego, (lecz niegorącego) syropu dodać miód i dokładnie
wymieszać. Gotowy syrop przelać do czystej, wyparzonej szklanej butelki lub
słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Syrop
z dyniowym purée nie będzie klarowny, będzie trochę gęstszy a dynia będzie
bardziej wyczuwalna w kawie, co w żadnym razie nie popsuje jej smaku.
Syrop z dyniowym purée świetnie sprawdzi się także, jako polewa do ciast, lodów, naleśników.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz