Musaka
Musaka
Musaka
to jedno z najsłynniejszych Greckich dań. Podobna jest trochę do włoskiej Lazanii,
z tą różnicą, że zamiast płatów makaronu używamy w niej bakłażana i ziemniaków.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 122 kcal
W
tym: Białka 6.38 g | Tłuszcze 6.08 g | Węglowodany 6.89 g ( w tym cukry 1.99 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowego
lub jagnięcego lub cielęcego)
- 1 duży lub 2 małe bakłażany
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 500 ml Passaty pomidorowej lub
pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
- 2 małe cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki cynamonu
- 125 ml czerwonego półsłodkiego lub
półwytrawnego wina
- sok z jednej dużej cytryny
- 1 szklanka tartego parmezanu
Składniki
na Sos
beszamelowy:
- 35 g masła
- 30 g mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki
obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pokroić na ok
½ cm plastry.
Bakłażana
pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, posypać solą z obu stron i lekko skropić
sokiem z cytryny. Następnie całość odstawić na 15 minut, aby bakłażan puścił soki.
Po tym czasie plastry bakłażana dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Osuszone
plastry bakłażana grillować w piekarniku lub na patelni grillowej z odrobina
oliwy z oliwek.
Czosnek
i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek a następnie dodać mięso i
wymieszać. Po ok 5 minutach duszenia mięsa dodać wino, koncentrat i Passatę
pomidorową a także sól, pieprz, oregano i cynamon. Całość dusić na małym ogniu
około 30-40 minut.
W
tym czasie także przygotować sos beszamelowy.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Masło
rozpuść w rondelku, dodać mąkę i przez chwilę smażyć aż mąka zacznie się
pienić. Wąskim strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Całość oprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie aż masa zacznie gęstnieć i
się zagotuje. Zdjąć z ognia.
Przygotowanie końcowe:
Piekarnik
rozgrzać do 170°C z termoobiegiem.
Żaroodporne
naczynie nasmarować odrobiną oliwy a następnie układać naprzemiennie plastry
bakłażana, plastry ziemniaków, sos mięsny, beszamel i odrobina parmezanu.
Zapiekankę zakończyć bakłażanem z beszamelem i parmezanem.
Wstawić
całość do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min.
Podawać
na ciepło. Zimną Musakę można ponownie odgrzewać w piekarniku przykrywając
naczynie folią aluminiową bądź pokrywką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz