Musaka

Musaka


Musaka to jedno z najsłynniejszych Greckich dań. Podobna jest trochę do włoskiej Lazanii, z tą różnicą, że zamiast płatów makaronu używamy w niej bakłażana i ziemniaków. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 122 kcal

W tym: Białka 6.38 g | Tłuszcze 6.08 g | Węglowodany 6.89 g ( w tym cukry 1.99 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub jagnięcego lub cielęcego)

- 1 duży lub 2 małe bakłażany

- 400 g ugotowanych ziemniaków

- 500 ml Passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki

- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 2 małe cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka oregano

- ½ łyżeczki cynamonu

- 125 ml czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego wina

- sok z jednej dużej cytryny

- 1 szklanka tartego parmezanu

 

 

Składniki na  Sos beszamelowy:

 

- 35 g masła

- 30 g mąki

- 500 ml mleka

- szczypta gałki muszkatołowej

- sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pokroić na ok ½ cm plastry.

Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, posypać solą z obu stron i lekko skropić sokiem z cytryny. Następnie całość odstawić na 15 minut, aby bakłażan puścił soki. Po tym czasie plastry bakłażana dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.

Osuszone plastry bakłażana grillować w piekarniku lub na patelni grillowej z odrobina oliwy z oliwek.

Czosnek i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek a następnie dodać mięso i wymieszać. Po ok 5 minutach duszenia mięsa dodać wino, koncentrat i Passatę pomidorową a także sól, pieprz, oregano i cynamon. Całość dusić na małym ogniu około 30-40 minut.

W tym czasie także przygotować sos beszamelowy.

 

Przygotowanie sosu beszamelowego:

 

Masło rozpuść w rondelku, dodać mąkę i przez chwilę smażyć aż mąka zacznie się pienić. Wąskim strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Całość oprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie aż masa zacznie gęstnieć i się zagotuje. Zdjąć z ognia.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C z termoobiegiem.

Żaroodporne naczynie nasmarować odrobiną oliwy a następnie układać naprzemiennie plastry bakłażana, plastry ziemniaków, sos mięsny, beszamel i odrobina parmezanu. Zapiekankę zakończyć bakłażanem z beszamelem i parmezanem.

Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min.

Podawać na ciepło. Zimną Musakę można ponownie odgrzewać w piekarniku przykrywając naczynie folią aluminiową bądź pokrywką.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty