Magdalenki
Magdalenki
Magdalenki
to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka o biszkoptowej strukturze. Charakteryzuje
je kształt muszelek. Do ich wypieku służy specjalna foremka, którą można kupić
w wielu sklepach stacjonarnych lub internetowych. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 410 kcal
W
tym: Białka 7.87 g | Tłuszcze 24.88 g | Węglowodany 38.90 g ( w tym cukry 16.80
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej typu 450
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki drobno posiekanych ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Foremkę do Magdalenek natłuścić cienką warstwą oleju.
W
misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić całość na gęstą i puszystą masę. Dodać
aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.
Następie
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli i przy pomocy
łopatki całość delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia się wszystkich
składników. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło. Całość ponownie
dokładnie i delikatnie wymieszać. Masa powinna być dość gęsta i jednolita.
Masę
przełożyć do rękawa cukierniczego i rozpocząć napełnianie foremek do ok ⅔ wysokości wgłębienia (nie do pełna).
Foremkę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez ok 12 min.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce a następnie przystąpić do dekorowania ciastek.
Dekorowanie Magdalenek:
Czekoladę
drobno posiekać a następnie roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence
mikrofalowej*. W drugiej miseczce umieścić posiekane orzechy. Każde ciasteczko
zanurzyć w czekoladzie a następnie w posiekanych orzechach. Odkładać na kratkę
do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Ciasteczka
przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku lub puszcze.
* Topienie
czekolady w kuchence mikrofalowej: Czekoladę umieścić w szklanej miseczce.
Kuchenkę ustawić na maksymalną moc grzania i topić czekoladę przez 10 sekund.
Następnie przemieszać czekoladę, aby ciepło równomiernie się rozeszło i powtórzyć
topienie przez kolejne 10 sekund. Ponownie całość wymieszać i w razie potrzeby
proces raz jeszcze powtórzyć aż czekolada będzie całkowicie płynna.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz