Likier z Białej Czekolady (tylko dla osób pełnoletnich)
Likier z Białej Czekolady
(tylko dla osób pełnoletnich)
Gdy połączymy białą czekoladę z
alkoholem to powstanie pyszny, słodki i bardzo kremowy likier, który na pewno
zachwyci każdego. Świetnie sprawdzi się podczas domowych imprez, ale także może
stanowić idealny prezent. Można wykorzystać go również, jako dodatek do lodów,
kawy jak i do różnego rodzaju deserów. Idealny na zimowe wieczory i na święta.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 196 kcal
W
tym: Białka 2.19 g | Tłuszcze 11.85 g | Węglowodany 11.74 g ( w tym cukry 10.69
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 400 g dobrej jakości białej
czekolady (np.: Wedel, Lindt Excellence)
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 500 ml pełnego mleka 3,2%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 250 ml likieru SOPLICA Migdał w
karmelu lub Amaretto
- 500 do 700 ml czystej wódki 40%
(wg własnych preferencji)
Przygotowanie:
W
garnku zagotować śmietankę. Zdjąć garnek z palnika i do gorącej śmietanki dodać
pokruszoną biała czekoladę. Odczekać chwilę a następnie całość dokładnie wymieszać
aż cała czekolada się rozpuści. Następnie dodać aromat waniliowy i mleko.
Wymieszać. Opcjonalnie likier można dosłodzić ok 5 łyżkami cukru pudru, jeśli ktoś
woli bardziej słodkie nalewki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w
temperaturze pokojowej, po czym wstawić na noc do lodówki.
Następnego
dnia usunąć warstwę tłuszczu ze śmietanki i czekolady, który pojawi się na
wierzchu, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Likier
przelać do czystych i wcześniej wyparzonych butelek.
Podawać
schłodzony. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Świetna strona, polecam od siebie rytualmilosny.co.pl mam nadzieję, że strona spodoba się.
OdpowiedzUsuń