Leczo z Cukinią
Leczo z Cukinią
Pyszne, aromatyczne danie dla całej rodziny. Bardzo szybkie w przygotowaniu bez konieczności brudzenia dużej ilości naczyń gdyż wymaga tylko jednego garnka. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 68 kcal
W
tym: Białka 3.50 g | Tłuszcze 4.04 g | Węglowodany 5.17 g ( w tym cukry 3.03 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 duże żółte papryki
- 2 duże zielone papryki
- 2 duże cukinie
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 średnich pomidorów malinowych
- 350 g Passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 300 g surowego wędzonego boczku
- 200 g wędzonych kabanosów lub innej ulubionej
kiełbasy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- ⅓ łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie:
Boczek pokroić w małą kostkę i wrzucić do dużego rozgrzanego garnka (najlepszy będzie garnek z powłoką nieprzywierającą). Na średniej mocy palnika wytopić boczek i lekko zeskwarzyć.
W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Do wytopionego boczku dodać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Zmniejszyć moc palnika i dusić cebulę od czasu do czasu mieszając przez ok 8 min.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki a następnie dodać do garnka. Wycisnąć 3 ząbki czosnku i wszystko ponownie wymieszać.
Cukinię
obrać, ewentualnie wg własnych preferencji usunąć gniazda nasienne a następnie
zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Dodać
do garnka i wymieszać.
Podawać
na ciepło z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz