Kruche Ciasteczka z Orzechowym Nadzieniem

Kruche Ciasteczka z 

Orzechowym Nadzieniem


Pyszne, kruche ciasteczka z kakaowo-orzechowym nadzieniem idealnie sprawdzą się, jako przekąska w szkole lub pracy, ale także, jako szybki deser dla gości do kawy lub herbaty. Polecam gorąco do wypróbowania. 

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 414 kcal

W tym: Białka 8.10 g | Tłuszcze 17.62 g | Węglowodany 55.24 g ( w tym cukry 18.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na kruche ciasto:

 

- 1 jajko

- 130 g cukru

- 80 g oleju słonecznikowego

- 40 g śmietanki 30 %

- 100 g skrobi ziemniaczanej

- 8 g proszku do pieczenia

- 300 g mąki typu 00

 

Składniki na nadzienie:

 

- 1 jajko

- 50 g cukru

- 40 g oleju słonecznikowego

- 100 g mąki typu 00

- 15 g gorzkiego kakao

- 40 g posiekanych orzechów laskowych

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C - grzanie górna/dolna grzałka lub do 170°C w przypadku funkcji z termoobiegiem. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie miksera lub na blacie, wymieszać a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulkę, przykryć folią spożywczą i odłożyć na bok. W tym czasie przygotować nadzienie.

W miseczce umieścić jajko, olej, cukier oraz kakao i całość dokładnie wymieszać aż masa będzie gładka i bez grudek. Dodać posiekane orzechy laskowe i całość ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę (najlepiej w trzech turach) i za każdym razem dokładnie wszystko mieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej elastycznej masy.

Na blacie rozłożyć arkusz papieru do piecznie a następnie na nim rozwałkować ciasta na prostokąt o grubość ok ½ cm. Na środku ciasta wzdłuż dłuższego boku ułożyć nadzienie. Nadzienie zakryć fragmentem ciasta i przy pomocy papieru zwinąć w rulon. 

Rulon przy pomocy radełka do pizzy lub ostrego noża podzielić na ok 2 cm ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Postępować w ten sposób z resztą ciasta i nadzienia.

Blachę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty