Kruche Ciasteczka z Orzechowym Nadzieniem
Kruche Ciasteczka z
Orzechowym Nadzieniem
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 414 kcal
W
tym: Białka 8.10 g | Tłuszcze 17.62 g | Węglowodany 55.24 g ( w tym cukry 18.26
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1 jajko
- 130 g cukru
- 80 g oleju słonecznikowego
- 40 g śmietanki 30 %
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 8 g proszku do pieczenia
- 300 g mąki typu 00
Składniki
na nadzienie:
- 1 jajko
- 50 g
cukru
- 40 g
oleju słonecznikowego
- 100 g
mąki typu 00
- 15 g
gorzkiego kakao
- 40 g
posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C - grzanie górna/dolna grzałka lub do 170°C w przypadku funkcji
z termoobiegiem. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie
składniki na kruche ciasto umieścić w misie miksera lub na blacie, wymieszać a
następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulkę, przykryć folią
spożywczą i odłożyć na bok. W tym czasie przygotować nadzienie.
W
miseczce umieścić jajko, olej, cukier oraz kakao i całość dokładnie wymieszać
aż masa będzie gładka i bez grudek. Dodać posiekane orzechy laskowe i całość
ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę (najlepiej w trzech turach) i za
każdym razem dokładnie wszystko mieszać do połączenia się składników i
uzyskania jednolitej elastycznej masy.
Na blacie rozłożyć arkusz papieru do piecznie a następnie na nim rozwałkować ⅓ ciasta na prostokąt o grubość ok ½ cm. Na środku ciasta wzdłuż dłuższego boku ułożyć nadzienie. Nadzienie zakryć fragmentem ciasta i przy pomocy papieru zwinąć w rulon.
Rulon przy pomocy radełka do pizzy lub ostrego noża podzielić na ok 2 cm ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Postępować w ten sposób z resztą ciasta i nadzienia.
Blachę
z ciasteczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.
Po
upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz