Kruche Babeczki z Mięsnym Farszem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kruche Babeczki z Mięsnym Farszem
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pyszne,
kruche babeczki z mięsnym, aksamitnym farszem znakomicie sprawdzą się, jako
przekąska na imprezie. Idealny dodatek do filiżanki gorącego czerwonego
barszczu. Można jeść je na zimno jak i na ciepło. Z podanego przepisu powinno
wyjść ok 25 małych babeczek. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 261 kcal
W
tym: Białka 11.35 g | Tłuszcze 18.80 g | Węglowodany 11.46 g ( w tym cukry 1.16
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
- 150 g
zimnego masła
- 150 g
mąki pszennej
- ⅔ łyżeczki
soli
- ¼
łyżeczki pieprzu
- 1
żółtko
- 2 łyżki
zimnej wody
Składniki
na farsz:
- 500 g ugotowanego mięsa np.: z rosołu (po obraniu od kości)
- 1 duża lub 2 małe cebule
- ⅓ szklanki bulionu
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 ugotowana marchew np.: z rosołu
- 1 ugotowana pietruszka np.: z rosołu
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta:
Z
podanych w przepisie składników szybko zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Foremki
posmarować cienką warstwą tłuszczu.
Blat
podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 3 - 4 mm. Z
ciasta powykrawać okręgi. Każdą foremkę wykleić okręgiem z ciasta a następnie
przy pomocy widelca delikatnie ponakłuwać jego dno. Foremki wstawić na ok 15
min do lodówki. W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę
pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor na maśle. Ugotowane mięso (u mnie
były to udka z kurczaka z niedzielnego rosołu) obrać od kości i umieścić w kielichu
blendera wraz z podsmażoną cebulką, ugotowaną marchewką, pietruszką jajkiem oraz
bulionem. Całość zmiksować na gładki krem. Można użyć także blendera ręcznego
typu żyrafa. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz przełożyć
do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Następnie
do foremek ze schłodzonym ciastem wycisnąć porcję farszu.
Foremki
wstawić do koszyka i z wierchu delikatnie spryskać odrobiną oleju. Wsunąć kosz
i piec babeczki przez ok 12-15 min., aż farsz na wierzchu się zarumieni.
Podawać
na ciepło lub zimno.
*Proces
pieczenia trzeba będzie przeprowadzić w kilku turach.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C (góra/dół) lub 170°C przy termoobiegu .
Babeczki
przygotować zgodnie z powyższym przepisem.
Na
dużej blaszce z piekarnika poukładać foremki wypełnione ciastem i mięsnym
farszem. Z wierchu delikatnie spryskać farsz olejem i wstawić blachę do
nagrzanego piekarnika. Piec babeczki przez ok 25 min lub do momentu aż farsz
uzyska złoty kolor.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz