Konfitura Truskawkowa z Białym Rumem
Konfitura Truskawkowa
z Białym Rumem
Konfitura
truskawkowa to idealny dodatek do gofrów i naleśników, ale także do
świeżutkiego, chrupiącego rogalika. Świetnie sprawdzi się też, jako słodzik do
herbaty lub naturalnego jogurtu. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 155 kcal
W
tym: Białka 0.47 g | Tłuszcze 0.42 g | Węglowodany 36.13 g ( w tym cukry 36.02 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- sok z 2 małych cytryn
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki
cukru z prawdziwą wanilią
- 50 ml białego rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Słoiczki
i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i odstawić na bok.
Truskawki
dokładnie umieścić pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć i usunąć szypułki. Następnie
owoce pokroić na mniejsze cząstki i przełożyć do dużego garnka z powłoką
nieprzywierającą. Pokrojone owoce skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać
i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier się rozpuści a owoce
puszczą sok dodać aromat waniliowy. Zmniejszyć moc palnika na min i często
mieszają smażyć całość przez ok 60 min aż owoce się rozpadną a masa zgęstnieje.
W trakcie gotowania usuwać wytwarzającą się na powierzchni pianę (tzw. szumy),
aby konfitura pozostała klarowna.
Na
koniec dodać Rum. Całość chwilę jeszcze pogotować a następnie przełożyć gorącą
konfiturę do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić i
odwrócić do góry dnem. Pozostawić je tak do całkowitego wystygnięcia (najlepiej
do następnego dnia).
Konfiturę
przechowywać w suchym, chłodnym i ciemny miejscu.
Po
otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 5 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz