Konfitura Truskawkowa z Białym Rumem

Konfitura Truskawkowa 

z Białym Rumem


Konfitura truskawkowa to idealny dodatek do gofrów i naleśników, ale także do świeżutkiego, chrupiącego rogalika. Świetnie sprawdzi się też, jako słodzik do herbaty lub naturalnego jogurtu. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 155 kcal

W tym: Białka 0.47 g | Tłuszcze 0.42 g | Węglowodany 36.13 g ( w tym cukry 36.02 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 2 kg truskawek

- 1 kg cukru

- sok z 2 małych cytryn

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

- 50 ml białego rumu (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:

 

Słoiczki i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i odstawić na bok.

Truskawki dokładnie umieścić pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć i usunąć szypułki. Następnie owoce pokroić na mniejsze cząstki i przełożyć do dużego garnka z powłoką nieprzywierającą. Pokrojone owoce skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier się rozpuści a owoce puszczą sok dodać aromat waniliowy. Zmniejszyć moc palnika na min i często mieszają smażyć całość przez ok 60 min aż owoce się rozpadną a masa zgęstnieje. W trakcie gotowania usuwać wytwarzającą się na powierzchni pianę (tzw. szumy), aby konfitura pozostała klarowna.

Na koniec dodać Rum. Całość chwilę jeszcze pogotować a następnie przełożyć gorącą konfiturę do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić je tak do całkowitego wystygnięcia (najlepiej do następnego dnia).

Konfiturę przechowywać w suchym, chłodnym i ciemny miejscu.

Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 5 dni.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty