Konfitura Brzoskwiniowa

Konfitura Brzoskwiniowa


Konfitura brzoskwiniowa to świetny dodatek do ciast, jogurtu, świeżutkiego chrupiącego pieczywa, ale także do mięs i serów. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 130 kcal

W tym: Białka 0.39 g | Tłuszcze 0.08 g | Węglowodany 35.70 g ( w tym cukry 34.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 2 kg dojrzałych brzoskwiń

- 500 g cukru

- sok z jednej cytryny

- 100 ml syropu z mango (polecam syrop SUNQUICK)

- 50 ml wódki (opcjonalnie)


 

Przygotowanie:

 

Słoiczki i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i odstawić na bok.

Brzoskwinie umieścić w dużej misce lub garnku a następnie zalać wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie owoce. Pozostawić brzoskwinie we wrzątku przez ok 3 min. Następnie każdy owoc obrać ze skórki i usunąć z niego pestkę. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do dużego garnka z powłoką nieprzywierającą. Pokrojone owoce skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier się rozpuści a owoce puszczą sok dodać syrop z mango następnie zmniejszyć moc palnika na min i często mieszają smażyć całość przez ok 50 min aż owoce się rozpadną a masa zgęstnieje. W trakcie gotowania usuwać wytwarzającą się na powierzchni pianę (tzw. szumy) aby konfitura pozostała klarowna.

Na koniec dodać alkohol. Całość chwilę jeszcze pogotować a następnie przełożyć gorącą konfiturę do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić je tak do całkowitego wystygnięcia (najlepiej do następnego dnia).

Jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków owoców w konfiturze można całość delikatnie zblendować blenderem ręcznym typu żyrafa. 

Konfiturę przechowywać w suchym, chłodnym i ciemny miejscu.

Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 5 dni.  




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty