Konfitura Brzoskwiniowa
Konfitura Brzoskwiniowa
Konfitura
brzoskwiniowa to świetny dodatek do ciast, jogurtu, świeżutkiego chrupiącego pieczywa,
ale także do mięs i serów. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 130 kcal
W
tym: Białka 0.39 g | Tłuszcze 0.08 g | Węglowodany 35.70 g ( w tym cukry 34.55 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 2 kg dojrzałych brzoskwiń
- 500 g cukru
- sok z jednej cytryny
- 100 ml syropu z mango (polecam syrop SUNQUICK)
- 50 ml wódki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Słoiczki
i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i odstawić na bok.
Brzoskwinie umieścić w dużej misce lub garnku a następnie zalać wrzącą wodą tak, aby zakryła wszystkie owoce. Pozostawić brzoskwinie we wrzątku przez ok 3 min. Następnie każdy owoc obrać ze skórki i usunąć z niego pestkę. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do dużego garnka z powłoką nieprzywierającą. Pokrojone owoce skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier się rozpuści a owoce puszczą sok dodać syrop z mango następnie zmniejszyć moc palnika na min i często mieszają smażyć całość przez ok 50 min aż owoce się rozpadną a masa zgęstnieje. W trakcie gotowania usuwać wytwarzającą się na powierzchni pianę (tzw. szumy) aby konfitura pozostała klarowna.
Na koniec dodać alkohol. Całość chwilę jeszcze pogotować a następnie przełożyć
gorącą konfiturę do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić
i odwrócić do góry dnem. Pozostawić je tak do całkowitego wystygnięcia
(najlepiej do następnego dnia).
Jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków owoców w konfiturze można całość delikatnie zblendować blenderem ręcznym typu żyrafa.
Konfiturę
przechowywać w suchym, chłodnym i ciemny miejscu.
Po
otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 5 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz