Dżem Jabłkowy z Cynamonem
Dżem Jabłkowy z Cynamonem
Dżem
ze smażonych jabłek, pachnących cynamonem i wanilią z nutką egzotycznej cytryny
to idealna propozycja na jesienne i zimowe śniadaniowe poranki. Taki dżem jest
świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów jak również do przełożenia ciasta czy
jako słodzik do naturalnego jogurtu. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 174 kcal
W
tym: Białka 0.28 g | Tłuszcze 0.43 g | Węglowodany 40.82 g ( w tym cukry 40.33 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 1½ kg kwaśnych jabłek
- 900 g cukru
- sok z 2 małych cytryn
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki
cukru z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki cynamonu
- 50 ml białego rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Słoiczki
i nakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Następnie osuszyć i odstawić na bok.
Jabłka obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone jabłka przełożyć do dużego garnka z powłoką nieprzywierającą, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, dodać aromat waniliowy oraz cynamon, wymieszać i zacząć prażyć na średniej mocy palnika przez ok 25 min stale mieszając.
Gdy
jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru a masa zgęstnieje dodać Rum i
wymieszać. Całość chwilę jeszcze pogotować a następnie przełożyć gorącą masę do
wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki szczelnie zakręcić. Następnie włożyć
je do dużego garnka z wodą (woda musi sięgać trochę powyżej połowy wysokości
słoiczka). Słoiki w garnku nie mogą także się ze sobą dotykać. Wodę w garnku doprowadzić
do wrzenia i na małym ogniu gotować pod przykryciem przez ok 15 minut. Następnie
ostrożnie wyjąc słoiczki z garnka i odwrócić je do góry dnem. Pozostawić tak do
całkowitego wystygnięcia (najlepiej do następnego dnia).
Dżem
przechowywać w suchym, chłodnym i ciemny miejscu.
Po
otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 5 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz