Cake Pops czyli Ciastka na Patyku
Cake Pops czyli Ciastka na Patyku
Cake
Pops to świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci podczas np.: urodzinowej
imprezy. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia. Danie pochodzi z kuchni
amerykańskiej. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 535 kcal
W
tym: Białka 7.94 g | Tłuszcze 33.28 g | Węglowodany 50.59 g ( w tym cukry 26.54
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 150 g serka Mascarpone
- 50 g masła orzechowego
- 50 g Nutelli
- 500 g pokruszonego suchego ciasta (ciasto babkowe, czekoladowe typu Murzynek,
herbatniki, biszkopty itp.)
Dodatkowo
do dekoracji:
- 250 g czekolady deserowej
- 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kolorowe posypki do ciast
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki posiekanych orzechów (mix)
- patyczki do lizaków lub grubsze patyczki do
szaszłyków
Przygotowanie:
Kawałki
pokruszonego ciasta lub ciastek dokładnie wymieszać z serkiem Mascarpone i
masłem orzechowym tak, aby powstała duża kulka gładkiego ciasta. Powstałą kulkę
zawinąć w folię spożywczą a następnie schłodzić przez ok 20 minut w zamrażarce.
Ze
schłodzonego ciasta urywać jednakowej wielkości kawałki i formować z nich jednolite
kuleczki. Kuleczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich
odstępach od siebie a następnie ponownie wstawić do zamrażarki na ok 15 min.
W
tym czasie w kąpieli wodnej roztopić posiekaną czekoladę z łyżką oleju
kokosowego.
Zmrożone
kulki wyjąć z zamrażarki. Patyczki zanurzać krótko w płynnej czekoladzie i od
razu wbić je w zmrożoną kulkę mniej więcej do jej połowy. Kulki ponownie ułożyć
na blaszce patyczkiem do góry i znowu schłodzić przez 15 min. w zamrażarce.
W kilku
miseczkach przygotować suche bakalie: płatki migdałowe, wiórki kokosowe,
posiekane orzechy i kolorowe posypki.
Czekoladę
ponownie roztopić w kąpieli wodnej i przelać ją do wysokiej szklanki.
Wyjąć
Cake Pops’y z zamrażarki i zanurzać kuleczki w roztopionej czekoladzie. Chwilkę
odczekać aż nadmiar czekolady spłynie a następnie dekorować według własnego
uznania w miseczkach z suchymi bakaliami i posypkami.
Udekorowane
Cake Pops’y wbić najlepiej w kawałek styropianowego bloku lub w kartonik po
mleku i wstawić tym razem do lodówki, aby czekolada szybciej zastygła.
Następnie ciasteczka można zapakować w celofan i zawiązać ozdobną wstążeczką.
Przechowywać
w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz