Paszteciki z Mięsem w Kruchym Cieście (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Paszteciki z Mięsem 

w Kruchym Cieście

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszne paszteciki z mięsnym, aksamitnym farszem zamkniętym w chrupiącym i delikatnym cieście. Smaczna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealny dodatek do filiżanki gorącego czerwonego barszczu. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 223 kcal

W tym: Białka 10.34 g | Tłuszcze 14.04 g | Węglowodany 13.55 g ( w tym cukry 1.07 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

 

- ±180 g mąki pszennej

- 100 g masła lub margaryny

- 1 jajko

- ½ łyżeczki soli

- 50 g kwaśnej śmietany 18%

 

Składniki na farsz:

 

- 500 g ugotowanego mięsa np.: z rosołu (po obraniu od kości)

- 1 duża lub 2 małe cebule

- ½ szklanki bulionu

- sól, pieprz

- 1 łyżka klarowanego masła

- 1 ugotowana marchew np.: z rosołu

- 1 ugotowana pietruszka np.: z rosołu

- 4 łyżki bułki tartej



Dodatkowo:

 

- 1 jajko

- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 

 

Przygotowanie farszu:

 

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor na maśle. Ugotowane mięso (u mnie były to udka z kurczaka) obrać od kości i umieścić w kielichu blendera wraz z podsmażoną cebulką, ugotowaną marchewką i pietruszką oraz bulionem. Całość zmiksować na gładki krem. Można użyć także blendera ręcznego typu żyrafa. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki, aby farsz zgęstniał i przygotować ciasto.



Przygotowanie ciasta i pasztecików:

 

Z podanych w przepisie składników szybko zagnieść gładkie i jednolite ciasto.

Blat podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na prostokątny placek o grubości ok 3 - 4 mm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z przygotowanego farszu mięsnego. Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na małe paszteciki o grubości ok. 3 cm. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego farszu.

W osobnej miseczce rozkłócić jajko z łyżką oleju.

Urządzenie ustawić na 180°C i 20 min.

Kosz urządzenia AirFryer wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia.

Paszteciki z wierzchu lekko naciąć ostrym nożem i ułożyć w koszu jeden obok drugiego w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch każdego pasztecika posmarować rozkłóconym jajkiem i rozpocząć proces pieczenia. 

Po 10 min wysunąć kosz, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i przewrócić paszteciki na drugą stronę. Ponownie posmarować je odrobiną rozkłóconego jajka i dokończyć proces smażenia. Paszteciki smażyć do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Podawać na ciepło lub zimno.

*Proces smażenia trzeba będzie przeprowadzić w dwóch turach.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Paszteciki przygotować zgodnie z powyższym przepisem.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim paszteciki. Paszteciki ponacinać nożem i posmarować rozkłóconym jajkiem (w przypadku pieczenia pasztecików w piekarniku jajka nie trzeba mieszać z olejem a rozkłócić tylko samo jajko).

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Blachę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec paszteciki przez ok 30 min lub do momentu aż uzyskają złoty kolor.




Smacznego.

 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty