Domowa Osełka
Domowa Osełka
Nic
tak nie smakuje jak świeżutki, lekko ciepły chlebek lub bułeczka posmarowane świeżą,
domową osełką. Zrobienie własnej domowej osełki nie wymaga dużego wysiłku czy
umiejętności.
Domowa
osełka zawiera wapń, witaminy A, D, E oraz z grupy B. Wpływa korzystnie na
pracę mózgu, ostrość wzroku, wspomaga odporność, chroni kości a także ma dobroczynnie
działa na wątrobę oraz krążenie krwi. Spowalnia procesy starzenia się skóry,
włosów i paznokci. Dzieci i kobiety ciężarne oraz matki karmiące piersią
powinny włączyć osełkę do swojej diety. Dzieciom do 3 lat również zaleca się
regularne spożywanie masła czy osełki zamiast margaryny.
Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 752 kcal
W
tym: Białka 0.40 g | Tłuszcze 83.00 g | Węglowodany 0.90 g ( w tym cukry 0.48 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 300 - 350 g osełki)
- 1 litr śmietanki 36%
- ½ łyżeczki
soli morskiej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić śmietankę (jeśli ktoś lubi lekko słoną osełkę na tym
etapie należy dodać także sól). Śmietanka może być schłodzona, ale może mieć
też temperaturę pokojową.
Proces
ubijania należy zacząć od średnich obrotów miksera. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć
obroty należy zwiększyć do najwyższych.
W
miarę upływu czasu i procesu ubijania konsystencja śmietanki będzie ulegać
zmianom – od płynnej, poprzez bitą śmietanę, aż do uzyskania rzadkiego płynu,
czyli maślanki z oddzielającymi się wyraźnie grudkami zwartego tłuszczu o lekko
żółtej barwie. Proces wyrabiania osełki zależy od mocy naszego miksera oraz
temperatury śmietanki. Może on potrwać od 5 do nawet 15 min.
Do
oddzielnej miski wlać bardzo zimną wodę. W wodzie umieścić odciśniętą z
nadmiaru maślanki bryłkę osełki i delikatnie ugniatając wypłukać z niej ewentualne
pozostałości maślanki, które mogą zaburzyć smak i trwałość naszego smarowidła.
Następnie bryłkę umieścić na kawałku papieru do pieczenia i poprzez ciasne zwijanie
uformować kształt wałka. Końce papieru skręcić jak papierek cukierka i całość
schować do lodówki na ok 2 h, aby całość dobrze się schłodziła i stwardniała.
Gotową
osełkę przełożyć do maselniczki i przechowywać w lodówce nawet do około 10 dni.
Domową osełkę można także zamrozić pakując w szczelny woreczek i przechowywać w
zamrażarce do 8 miesięcy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz