Chipsy Jabłkowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Chipsy Jabłkowe

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszna i zdrowa przekąska dla każdego. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal

W tym: Białka 0.39 g | Tłuszcze 5.36 g | Węglowodany 11.54 g ( w tym cukry 11.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki: 


- 2 duże jabłka

 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1 łyżka cukru trzcinowego

 - 1 łyżka soku z cytryny

 - 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

 

 

Przygotowanie:



Jabłka umyć i osuszyć. Przekroić na pół a następnie każdą połówkę pokroić na cienkie półplastry. Przy pomocy łyżeczki lub kieliszka wykroić gniazda nasienne.

W misce wymieszać ze sobą olej, cynamon, cukier i sok z cytryny. Do powstałego syropu dodać pokrojone jabłka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tak, aby każdy półplasterek jabłka pokryty był syropem.

Urządzenie ustawić na 150°C i 20 min.

Półplasterki jabłek układać w natłuszczonym koszu urządzenia i rozpocząć proces smażenia. Co 5 minut delikatnie przemieszać plasterki w koszu i kontynuować smażenie do czasu aż powstaną złote chipsy. Chipsy zaraz po zakończeniu smażenia będą jeszcze lekko miękkie, dlatego należy wyłożyć je na papierowy ręcznik i odstawić w chłodne miejsce na ok 5-10 min. Gdy wystygną będą kruche i chrupiące.

Przełożyć do miseczki i delektować się pyszną przekąską.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty