Chipsy Jabłkowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Chipsy Jabłkowe
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pyszna
i zdrowa przekąska dla każdego. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 102 kcal
W
tym: Białka 0.39 g | Tłuszcze 5.36 g | Węglowodany 11.54 g ( w tym cukry 11.24 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 duże
jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka
cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub
słonecznikowego
Przygotowanie:
Jabłka
umyć i osuszyć. Przekroić na pół a następnie każdą połówkę pokroić na cienkie półplastry.
Przy pomocy łyżeczki lub kieliszka wykroić gniazda nasienne.
W
misce wymieszać ze sobą olej, cynamon, cukier i sok z cytryny. Do powstałego
syropu dodać pokrojone jabłka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tak, aby
każdy półplasterek jabłka pokryty był syropem.
Urządzenie
ustawić na 150°C i 20 min.
Półplasterki
jabłek układać w natłuszczonym koszu urządzenia i rozpocząć proces smażenia. Co
5 minut delikatnie przemieszać plasterki w koszu i kontynuować smażenie do
czasu aż powstaną złote chipsy. Chipsy zaraz po zakończeniu smażenia będą jeszcze
lekko miękkie, dlatego należy wyłożyć je na papierowy ręcznik i odstawić w
chłodne miejsce na ok 5-10 min. Gdy wystygną będą kruche i chrupiące.
Przełożyć
do miseczki i delektować się pyszną przekąską.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz