Sernik Gotowany
Sernik Gotowany
Przepis
na Gotowany Sernik jest banalnie łatwy i szybki natomiast sam sernik jest
naprawdę pyszny i niesamowicie delikatny o bardzo kremowej konsystencji. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 322 kcal
W
tym: Białka 6.03 g | Tłuszcze 22.45 g | Węglowodany 23.74 g ( w tym cukry 17.90
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 200 g
masła
- 250 g
cukru
- 2
łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 2 budynie
waniliowe (łącznie 80 g)
- 200 ml
mleka
- 350 g czekoladowych
herbatników
- 200 ml
śmietanki kremówki 36%
- 200 g gorzkiej
czekolady
Przygotowanie:
Prostokątną
lub kwadratową blachę (moja miła wymiary 35 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
(boki i spód).
Dno
wyłożyć pierwszą partią herbatników. Herbatniki układać ciasno jeden obok
drugiego, aby dokładnie przykryły całą powierzchnię dna.
W
dużym garnku z nieprzywierająca powłoką roztopić masło na średniej mocy palnika.
Dodać cukier i cukier waniliowy lub aromat. Całość dokładnie wymieszać, aż
cukier się rozpuści.
Następnie
dodać twaróg oraz jajka i całość energicznie wymieszać łopatką lub rózgą do całkowitego
połączenia się składników. Masę gotować ciągle mieszając, aż będzie gorąca, ale
pilnować, aby się nie zagotowała.
Proszek
budyniowy z obu opakowań dokładnie wymieszać w 200 ml zimnego mleka i przelać
do masy sernikowej. Całość ponownie bardzo energicznie mieszać, aż masa zacznie
gęstnieć i osiągnie konsystencje budyniu.
Połowę gorącej jeszcze
masy ostrożnie przelać do foremki na herbatnikowy spód. Wyrównać a następnie na
wierzchu wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki układać ciasno jeden
obok drugiego, aby dokładnie przykryły całą powierzchnię masy sernikowej.
Następnie wylać drugą
część masy, wyrównać i ponownie na wierzchu masy ułożyć herbatniki.
Odstawić na bok i
przygotować polewę.
Przygotowanie polewy:
W
garnuszku zagotować śmietankę. Następnie do gorącej śmietanki dodać połamaną na
mniejsze kawałki czekoladę i całość dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie
się rozpuści a masą będzie jednolita i gładka.
Gotową
masę wylać na wierzch warstwę herbatników, wyrównać łopatką a następnie całość wstawić
do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Sernik
podawać dobrze schłodzony.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz