Pesto z Awokado i Szpinaku
Pesto z Awokado i Szpinaku
Pesto
z awokado i szpinaku jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sos ten jest
także zdrowy i bardzo sycący. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 290 kcal
W
tym: Białka 2.91 g | Tłuszcze 27.69 g | Węglowodany 8.09 g ( w tym cukry 1.73 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2
dojrzałe awokado
- 2 duże
garści świeżego szpinaku Baby (ok 50 g)
- 45 g
orzechów nerkowca
- sól i
pieprz
- 8 łyżek
oliwy z oliwek
- 2 ząbki
czosnku
- sok z
jednej cytryny
- 5 łyżek
tartego parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki umieścić razem w misie miksera i zmiksować na gładki mus.
Można
użyć także blendera ręcznego typu żyrafa. Przed blendowaniem jednak najlepiej
będzie orzechy i szpinak posiekać nożem na mniejsze kawałki i dopiero rozpocząć
proces bledowania.
Gotową
pastę można podawać na zimno od razu, jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako
dip do chipsów lub Nachosów, ale także idealnie sprawdzi się na ciepło np.: z
makaronem.
Przechowywać
w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce. Spożyć w ciągu max 4 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz