Pesto z Awokado i Szpinaku

Pesto z Awokado i Szpinaku

 

Pesto z awokado i szpinaku jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sos ten jest także zdrowy i bardzo sycący. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 290 kcal

W tym: Białka 2.91 g | Tłuszcze 27.69 g | Węglowodany 8.09 g ( w tym cukry 1.73 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

  

- 2 dojrzałe awokado  

- 2 duże garści świeżego szpinaku Baby (ok 50 g)

- 45 g orzechów nerkowca

- sól i pieprz

- 8 łyżek oliwy z oliwek

- 2 ząbki czosnku

- sok z jednej cytryny

- 5 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki umieścić razem w misie miksera i zmiksować na gładki mus.

Można użyć także blendera ręcznego typu żyrafa. Przed blendowaniem jednak najlepiej będzie orzechy i szpinak posiekać nożem na mniejsze kawałki i dopiero rozpocząć proces bledowania.

Gotową pastę można podawać na zimno od razu, jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako dip do chipsów lub Nachosów, ale także idealnie sprawdzi się na ciepło np.: z makaronem.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce. Spożyć w ciągu max 4 dni.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty