Kotleciki Jajeczne z Mozzarellą w Kukurydzianej Panierce (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kotleciki Jajeczne z Mozzarellą
w Kukurydzianej Panierce
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Brakuje
Ci czasu na przygotowanie obiadu – polecam te oto pyszne i szybkie w
przygotowaniu kotleciki. Zapewniam, że posmakują one wszystkim domownikom. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 203 kcal
W
tym: Białka 12.71 g | Tłuszcze 12.07 g | Węglowodany 10.51 g ( w tym cukry 0.85
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 200 g żółtego sera Mozzarella
- 1 duża
cebula
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
- ½ szklanki
bułki tartej
- 1 łyżka
klarowanego masła
Składniki
na panierkę:
- po ½ łyżeczki
soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 2 szklanki
płatków kukurydzianych
- 1 szklanka
bułki tartej
Przygotowanie masy na kotlety:
10
jajek ugotować na twardo, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych
oczkach.
Żółty
ser Mozzarella także zetrzeć na drobnych oczkach tarki warzywnej. Dodać ok ½ szklanki
bułki tartej i całość dokładnie wymieszać z jakami oraz doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Cebulę
obrać i drobno posiekać. Zeszklić na klarowanym maśle i dodać do mieszanki
serowo – jajecznej.
Dwa jajka rozkłócić widelcem razem z olejem i dodać do pozostałych składników. Ponownie wszystko wymieszać, aby całość dokładnie się ze sobą połączyła.
Przygotowanie panierki:
Płatki
kukurydziane umieść w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na
drobną kruszonkę. Następnie dodać bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowanie końcowe:
Z farszu formować małe kulki wielkości jajka i panierować w przygotowanej panierce ze wszystkich stron.
Urządzenie
ustawić na 180°C.
Opanierowane
kotleciki układać w natłuszczonym koszu. Wierzch kotlecików delikatnie spryskać
odrobina oleju i rozpocząć proces smażenia.
Smażyć
kotlety przez 6 min. Następnie wysunąć kosz i ostrożnie przewrócić kotlety na
drugą stronę a następnie smażyć przez kolejne 6 min., lub do momentu aż nabiorą
mocno złotego koloru.
Podawać
na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz