Kieszonki Schabowe z Mozzarellą i Szpinakiem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kieszonki Schabowe
z Mozzarellą i Szpinakiem
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pyszne
kieszonki ze schabu na pewno posmakują każdemu. Przepis jest bardzo prosty w
przygotowaniu. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 288 g): 531 kcal
W
tym: Białka 46.24 g | Tłuszcze 24.94 g | Węglowodany 29.52 g ( w tym cukry 2.56
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża
kulka białej mozzarelli
- 2 garści świeżego szpinaku Baby
- 3 łyżki
oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Składniki
na ciasto:
- 120 ml
mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka
oleju lub oliwy z oliwek
Składniki na panierkę:
- po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 1½ szklanki
płatków kukurydzianych
- 2 łyżki
mąki orkiszowej
- 3 łyżki
bułki tartej
Przygotowanie kieszonek:
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić na 4 grube kotlety (grubość kotletów ok 2 cm każdy).
Następnie kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem
z każdej strony.
Czosnek
obrać i przecisnąć przez wyciskacz lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać
z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Szpinak
umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Ser
Mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.
Na
posmarowanym oliwno-czosnkową mieszanką kotlecie ułożyć warstwę posiekanego
szpinaku tak, aby pokrył połowę powierzchni kotleta.
Na
szpinaku ułożyć po ok 2-3 plasterki sera mozzarelli.
Następnie
nakryć nadzienie druga połowa kotleta i całość spiąć wykałaczkami tak, aby
zabezpieczyć nadzienie przed wypadnięciem.
Przygotowanie ciasta:
W
misce umieścić jajko, mąkę pszenna, olej rzepakowy i mleko. Całość dokładnie
wymieszać lub zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Masa ma być jednolita,
gładka oraz dość gęsta.
Kieszonki
umieścić w ciście i przygotować panierkę.
Przygotowanie panierki:
Płatki
kukurydziane umieść w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na
drobną kruszonkę. Następnie dodać bułkę tartą, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie
wymieszać.
Przygotowanie końcowe:
Kieszonki
wyciągać pojedynczo z ciasta, chwilę odczekać, aby nadmiar ciasta spłyną a
następnie obtaczać w kukurydzianej panierce.
Urządzenie
ustawić na 180°C.
Opanierowane
kieszonki ułożyć w natłuszczonym koszu lub na kawałku papieru do pieczenia.
Usunąć delikatnie wykałaczki z mięsa. Wierzch spryskać oliwą i rozpocząć proces
smażenia.
Smażyć
kieszonki przez 15 min. Następnie ostrożnie przewrócić je na drugą stronę i
smażyć przez jeszcze 10 min.
Proponuje
kieszonki smażyć po dwie sztuki jednocześnie lub po cztery przy użyciu nadstawki
i ustawieniu dodatkowego piętra.
Podawać
od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz