Chrupiące Różyczki z Kalafiora (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Chrupiące Różyczki z Kalafiora
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Przepyszna
przystawka do obiadu i nie tylko. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 117 kcal
W
tym: Białka 4.67 g | Tłuszcze 4.91 g | Węglowodany 12.16 g ( w tym cukry 1.52 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 op. mrożonego lub główka świeżego kalafiora
- 2 jajka
- ½ szklanki
mleka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub
rzepakowego
Składniki na panierkę:
- po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka
płatków kukurydzianych
- 1
szklanka bułki tartej
Przygotowanie:
Mrożony
kalafior należy najpierw rozmrozić. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Świeży
kalafior podzielić na małe różyczki i podgotować w gorącej i osolonej wodzie przez
ok. 10 min., aby lekko zmiękł. Następnie odcedzić i przestudzić.
W
misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i przyprawami na jednolitą masę.
Różyczki
zalać jajeczną mieszanką i przygotować panierkę.
Przygotowanie panierki:
Płatki
kukurydziane umieść w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na
drobną kruszonkę. Następnie dodać bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie
wymieszać.
Przygotowanie końcowe:
Każdą
różyczkę delikatnie wyjmować z marynaty jajecznej i panierować w przygotowanej
panierce. Układać luźno w natłuszczonym koszu urządzenia tak aby różyczki leżały
jedna przy drugiej, ale nie na sobie. Przed smażeniem spryskać je z wierzchu odrobiną oleju.
Urządzenie
ustawić na 180°C.
Smażyć
różyczki przez 5 min. Następnie wysunąć kosz i ostrożnie przewrócić je na drugą
stronę a następnie smażyć przez kolejne 5 min., lub do momentu aż nabiorą mocno
złotego koloru.
Podawać
na ciepło lub na zimno z np.: sosem śmietanowym lub serowym.
*Przygotowanie w piekarniku:
Mrożone różyczki lekko rozmrozić a surowego kalafiora podzielić na małe cząstki. Różyczki zalać jajeczną mieszanką a następnie panierować zgodnie z powyższymi instrukcjami. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Różyczki równomiernie rozłożyć na blaszce i wstawić do nagranego piekarnika. Piec przez 30 min, obracając je co 10 min, aby równomiernie się upiekły.
Różyczki powinny mieć jasnobrązowy kolor.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz