Rurki z Kremem
Rurki z Kremem
Waflowe
rurki z kremem to pyszny deser dla każdego ,,łasucha” ;-). Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 81 g): 284 kcal
W
tym: Białka 3.46 g | Tłuszcze 22.52 g | Węglowodany 16.93 g ( w tym cukry 10.99
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 12 sztuk)
- 100 ml mleka 3,2 %
- 2 jajka klasy L
- 100 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g serka Mascarpone
Przygotowanie:
Masło
roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do przestygnięcia.
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko i przestudzone, roztopione masło.
Miksować całość do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Następnie
dodać mąkę oraz sól i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się
składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać
waflownicę i delikatnie natłuścić olejem jej blaszki. Ja zamiast waflownicy
użyłam kontaktowego grilla elektrycznego.
Nakładać
na środek rozgrzanej płyty ok 1 - 1½ łyżki ciasta, zamknąć pokrywę i piec przez ok.
2-5 minut (w zależności od mocy urządzenia – im mniejsza moc tym dłuższy czas
pieczenia). Płaty ciasta muszą być wypieczone na złoty kolor, zbyt blade będą miękkie
i gumowate, a zbyt ciemne będą się łamać przy próbie zwinięcia w rurkę.
Upieczony
wafel zawijać natychmiast na plastikową lub metalową rurkę lekko dociskając (można
użyć także drewnianej łyżki z grubą okrągłą rączką). Wafle należy zwijać, gdy
są jeszcze na płycie urządzania póki są elastyczne i ciepłe (UWAGA: ciasto w
chwili skręcania jest gorące, więc trzeba zachować ostrożność lub używać rękawicy).
Chwilę przytrzymać, aby ciasto się nie rozwinęło a następnie odkładać na kratkę
do całkowitego wystygnięcia. Po chwili ostrożnie usunąć plastikową lub metalową
rurkę ze środka (ciasto powinno być już uformowane).
Czynność
powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
Przygotowanie kremu:
Do
misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę, wsypać oba rodzaje cukru i zacząć
ubijać. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal
ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Rurki
napełniać gotowym kremem tuż przed ich podaniem, za pomocą szprycy do
dekorowania ciast z cienką podłużną końcówką lub przy użyciu worka cukierniczego.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz