Rurki z Kremem

Rurki z Kremem

 

Waflowe rurki z kremem to pyszny deser dla każdego ,,łasucha” ;-). Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 81 g): 284 kcal

W tym: Białka 3.46 g | Tłuszcze 22.52 g | Węglowodany 16.93 g ( w tym cukry 10.99 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 12 sztuk)

 - 60 g cukru

- 100 ml mleka 3,2 %

- 2 jajka klasy L

- 100 g mąki

- 100 g masła

- szczypta soli

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Składniki na krem:

- 200 ml śmietany 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 250 g serka Mascarpone

 

 

Przygotowanie:

 

Masło roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko i przestudzone, roztopione masło. Miksować całość do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

Następnie dodać mąkę oraz sól i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzać waflownicę i delikatnie natłuścić olejem jej blaszki. Ja zamiast waflownicy użyłam kontaktowego grilla elektrycznego.

Nakładać na środek rozgrzanej płyty ok 1 - 1½  łyżki ciasta, zamknąć pokrywę i piec przez ok. 2-5 minut (w zależności od mocy urządzenia – im mniejsza moc tym dłuższy czas pieczenia). Płaty ciasta muszą być wypieczone na złoty kolor, zbyt blade będą miękkie i gumowate, a zbyt ciemne będą się łamać przy próbie zwinięcia w rurkę.

Upieczony wafel zawijać natychmiast na plastikową lub metalową rurkę lekko dociskając (można użyć także drewnianej łyżki z grubą okrągłą rączką). Wafle należy zwijać, gdy są jeszcze na płycie urządzania póki są elastyczne i ciepłe (UWAGA: ciasto w chwili skręcania jest gorące, więc trzeba zachować ostrożność lub używać rękawicy). Chwilę przytrzymać, aby ciasto się nie rozwinęło a następnie odkładać na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Po chwili ostrożnie usunąć plastikową lub metalową rurkę ze środka (ciasto powinno być już uformowane).

Czynność powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.

 

Przygotowanie kremu:

 

Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę, wsypać oba rodzaje cukru i zacząć ubijać. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

Rurki napełniać gotowym kremem tuż przed ich podaniem, za pomocą szprycy do dekorowania ciast z cienką podłużną końcówką lub przy użyciu worka cukierniczego.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty