Rolada Wieprzowa
Rolada Wieprzowa
Rolada
jest tradycyjnym daniem głownie na Górnym Śląsku. Dobrze zrobiona po prostu
rozpływa się w ustach i jest niesamowicie pyszna. Polecam gorąco do
wypróbowania mój przepis.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 427 g): 555 kcal
W
tym: Białka 42.02 g | Tłuszcze 38.94 g | Węglowodany 7.11 g ( w tym cukry 8.13 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 700 g dobrej, jakości mięsa wieprzowego (łopatka, szynka,
schab)
- 300 g wędzonego boczku w kostce
- 2 cebule
- 4 łyżki klarowanego masła
- 4 małe ogórki kiszone
- ulubiona musztarda
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
Przygotowanie:
Mięso
umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na 5 plastrów o grubości o 1½ cm. Każdy
kawałek mięsa rozbić tłuczkiem pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej na
cienkie i duże placki. Następnie każdy placek mięsa oprószyć solą i pierzem z
obu stron i odstawić mięso do lodówki na ok 30 min.
W
tym czasie na suchej patelni umieścić pokrojony w kostkę boczek i lekko wytopić
z niego tłuszcz. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Dodać do boczku i zeszklić
na wytopionej słonince na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Ogórki
pokroić w drobne paski.
Mięso
wyjąc z lodówki. Każdy plaster mięsa posmarować cienką warstwą ulubionej
musztardy. Na musztardzie rozprowadzić porcję podsmażonego boczku z cebulka
oraz kilka słupków ogórka kiszonego. Całość zwinąć ciasno i zawiązać roladę
nitką.
Na
patelni rozgrzać klarowane masło i obsmażyć każdą roladę ze wszystkich stron na
złoty kolor.
Podsmażone
rolady umieścić w wysokim garnku i zalać gorącym bulionem. Do bulionu dodać
paprykę mieloną, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić rolady na małej mocy
palnika przez ok 1½ h często mieszając i przewracając rolady na różne strony. Przed
podaniem usunąć liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Powstały sos w razie
potrzeby doprawić wg własnych preferencji i zagęścić zasmażką z mąki pszennej.
Podawać
na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz