Panierowane Pieczarki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Panierowane Pieczarki
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pyszne,
chrupiące na zewnątrz i delikatnie soczyste w środku pieczarki przygotowane w
urządzeniu AirFryer to świetna przekąska na domowe imprezy lub dodatek do dań
obiadowych. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 105 kcal
W
tym: Białka 6.34 g | Tłuszcze 4.47 g | Węglowodany 8.29 g ( w tym cukry 0.15 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- bułka tarta do panierowania (ok 1 szklanka)
- 2
jajka
- 1
łyżka oleju
- 2
łyżki mleka
- ½
łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Pieczarki
umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie przekroić każdą pieczarkę na
pół.
W
miseczce dokładnie wymieszać (lekko ubić) jajka z olejem, mlekiem, solą i pieprzem.
Połówki
pieczarek moczyć w mieszance jajecznej i natychmiast panierować w bułce tartej.
Urządzenie
AirFryer ustawić na 180°C.
Opanierowane
pieczarki umieścić w natłuszczonym koszu, delikatnie spryskać olejem i smażyć
przez 10 -15 min (czas uzależniony jest od wielkości pieczarek – im większe
pieczarki tym czas pieczenia należy wydłużyć). Co 3 -4 min przemieszać
pieczarki w koszu drewniana łyżką lub po prostu wstrząsnąć koszem. Pieczarki
smażyć na złoty kolor.
Podawać
na ciepło lub zimno, jako przekąska lub dodatek do obiadu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz