Orkiszowe Mocno Czekoladowe Ciasteczka Brownie
Orkiszowe Mocno Czekoladowe Ciasteczka Brownie
Te
mocno czekoladowe ciasteczka są naprawdę niesamowicie pyszne, jednocześnie
bardzo mięciutkie z lekko ciągnącym się środkiem. Z pewnością zachwycą każdego.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 53 g): 230 kcal
W
tym: Białka 3.79 g | Tłuszcze 11.29 g | Węglowodany 27.95 g ( w tym cukry 20.16
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 14 sztuk)
- 95 g
mąki orkiszowej jasnej
- 15 g gorzkiego
kakao
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- szczypta
soli
- 230 g
gorzkiej czekolady
- 60 g
masła
- 2 jajka
- 90 g
cukru trzcinowego
- 1oo g cukru
białego
- 1 łyżka
aromatu waniliowego
- 70 g
posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
- 1 garść
posiekanych orzeszków arachidowych niesolonych
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 175°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie
miksera umieścić jajka, oba rodzaje cukru i aromat waniliowy. Ubić całość na gładką
i puszystą masę.
W
garnuszku roztopić masło z czekoladą, Odstawić do przestygnięcia.
W
osobnej misce wymieszać mąkę, sól, kakao, posiekane orzechy, groszki
czekoladowe lub posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia.
Przestudzoną
i płynną czekoladę dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki
i ponownie wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Na
blaszce wykładać porcje ciasta (idealna będzie do tego łyżka do lodów
kulkowych). Wierzch każdej kulki udekorować dodatkowo posiekaną czekoladą lub
groszkami czekoladowymi.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka przez 10 – 12 min.
Następnie
blachę wyjąć na blat i zostawić ciasteczka na blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać
w suchym i szczelnym opakowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz