Nocne Bułeczki Śniadaniowe
Nocne Bułeczki Śniadaniowe
Zaledwie
kilka składników, które znajdą się w prawie każdej kuchni. Kilka prostych
kroków i rano można cieszyć się smakiem świeżych, niesamowicie chrupiących
bułeczek. Upieczenie nocnych bułeczek jeszcze nigdy nie były tak łatwe. Bo któż
z nas nie lubi chrupiącego, świeżutkiego i jeszcze ciepłego pieczywa na
śniadanie?!. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 125 g): 250 kcal
W
tym: Białka 8.66 g | Tłuszcze 0.95 g | Węglowodany 51.69 g ( w tym cukry 1.66 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 7 bułeczek)
- 200 g mąki typu 650
- 1 opakowanie suszonych drożdży piekarskich (7 g)
- 1½ łyżeczki soli
- 360 ml ciepłej wody (temperatura max. do 40°C)
Dodatkowo:
- 3 łyżki mąki do podsypywania
Przygotowanie:
Wieczorem
w dużej misce wymieszać ze sobą obie mąki, drożdże i sól. Dodać ciepłą wodę.
Wszystko wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego i dość lepkiego ciasta
(nie ugniatać, tylko dobrze wymieszać żeby wszystko się połączyło).
Ciasto
pozostawić do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej
na 2-3 godziny, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Rano
rozgrzać piekarnik do 230°C wraz z wysoką blachą umieszczoną na samym dole
piekarnika. Drugą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką.
Oprószoną
w mące ręką wyciągać z ciasta kawałki wielkości piłeczki tenisowej i na
podsypanym mąką blacie delikatnie formować okrągłe kulki – NIE UGNIATAĆ, NIE
WYRABIAĆ CIASTA – tylko zawijać brzegi do środka. Gotowe kuli układać na
blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki lekko ponacinać nożem lub
nożyczkami na wierzchu.
Gdy
piekarnik będzie już rozgrzany, ostrożnie wlać ok 1 litra wody do dolnej,
wysokiej blachy (bułeczki będą pieczone w systemie parowym). Blachę z bułeczkami
wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 25 min, aż osiągną pożądany
stopień zrumienienia.
Po
upieczeniu ostudzić bułeczki przez kilkanaście minut na kratce a następnie
rozkoszować się ich pysznym smakiem z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz