Muffinki Orzechowe z Giotto

Muffinki Orzechowe z Giotto

 

Orzechowe pralinki Giotto są absolutnie bajeczne. Muffinki orzechowe z ich dodatkiem są jeszcze bardziej aromatyczne i niesamowicie pyszne. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 94 g): 368 kcal

W tym: Białka 6.84 g | Tłuszcze 21.33 g | Węglowodany 36.22 g ( w tym cukry 17.92 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 12 sztuk)

 - 250 g mąki pszennej typu 405

- 150 g orzechów laskowych

- 250 ml mleka 3,2%

- 100 g cukru trzcinowego

- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 duże lub 2 małe jajka

- szczypta soli

- 1 op. pralinek Giotto



Składniki na kruszonkę:

 - 60 g mąki pszennej

- 30 g cukru trzcinowego

- 30 g zimnego masła

- 10 g mielonych orzechów laskowych

 


Dodatkowo:

- 50 g mlecznej czekolady

 

 

Przygotowanie kruszonki:

 

W głębokiej misce umieścić wszystkie składniki i ręcznie wyrobić rozcierając w palcach zimne masło aż powstanie sypka masa z grudkami. Gotową kruszonkę na czas przygotowania masy na Muffinki schować do lodówki.

 


Przygotowanie masy orzechowej:


Piekarnik rozgrzać do 180°C (bez termoobiegu) lub 170°C (z termoobiegiem).

Orzechy laskowe zmielić malakserem lub blenderem razem z 12 kuleczkami pralinek Giotto na jednolitą sypką masę.

W misie miksera umieścić jajko/jajka, cukier, mleko i olej a następnie całość zmiksować na najwyższych obrotach do dokładnego połączenia się składników.

W osobnej misce umieścić mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

Następnie suche składniki (w przynajmniej trzech turach) wymieszać delikatnie łopatką lub mikserem z mokrymi składnikami, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć po 1 łyżce masy, następnie w środek wetknąć po jednej kuleczce pralinek Giotto i przykryć kolejną łyżką masy orzechowej. Wierzch każdej Muffinki obficie posypać wcześniej przygotowaną kruszonka orzechową.



Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 min. do tzw.: suchego patyczka.

Gotowe Muffinki wystudzić na kratce a następnie udekorować.

Czekoladę mleczną roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Na wierzchu każdej babeczki zrobić małego kleksa z roztopionej czekolady a następnie ułożyć w niej kuleczkę pralinki Giotto.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty