Muffinki Orzechowe z Giotto
Muffinki Orzechowe z Giotto
Orzechowe
pralinki Giotto są absolutnie bajeczne. Muffinki orzechowe z ich dodatkiem są jeszcze
bardziej aromatyczne i niesamowicie pyszne. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 94 g): 368 kcal
W
tym: Białka 6.84 g | Tłuszcze 21.33 g | Węglowodany 36.22 g ( w tym cukry 17.92
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 12 sztuk)
- 150 g orzechów laskowych
- 250 ml mleka 3,2%
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże lub 2 małe jajka
- szczypta soli
- 1 op. pralinek Giotto
Składniki
na kruszonkę:
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g zimnego masła
- 10 g mielonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie kruszonki:
W
głębokiej misce umieścić wszystkie składniki i ręcznie wyrobić rozcierając w
palcach zimne masło aż powstanie sypka masa z grudkami. Gotową kruszonkę na czas
przygotowania masy na Muffinki schować do lodówki.
Przygotowanie
masy orzechowej:
Piekarnik
rozgrzać do 180°C (bez termoobiegu) lub 170°C (z termoobiegiem).
Orzechy
laskowe zmielić malakserem lub blenderem razem z 12 kuleczkami pralinek Giotto na
jednolitą sypką masę.
W
misie miksera umieścić jajko/jajka, cukier, mleko i olej a następnie całość
zmiksować na najwyższych obrotach do dokładnego połączenia się składników.
W osobnej
misce umieścić mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Następnie
suche składniki (w przynajmniej trzech turach) wymieszać delikatnie łopatką lub
mikserem z mokrymi składnikami, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Blaszkę
do Muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć po 1 łyżce masy,
następnie w środek wetknąć po jednej kuleczce pralinek Giotto i przykryć
kolejną łyżką masy orzechowej. Wierzch każdej Muffinki obficie posypać
wcześniej przygotowaną kruszonka orzechową.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 min. do tzw.: suchego patyczka.
Gotowe
Muffinki wystudzić na kratce a następnie udekorować.
Czekoladę
mleczną roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Na wierzchu każdej
babeczki zrobić małego kleksa z roztopionej czekolady a następnie ułożyć w niej
kuleczkę pralinki Giotto.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz