Kruche Babeczki Oreo
Kruche Babeczki Oreo
Szybkie
do zrobienia i bardzo efektowne kruche babeczki z aksamitnym kremem smakują
identycznie jak popularnie i wszystkim dokładnie znane ciasteczka Oreo. Świetnie
prezentują się na paterach i na pewno zaskoczą Twoich gości. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 118 g): 496 kcal
W
tym: Białka 7.69 g | Tłuszcze 32.41 g | Węglowodany 41.69 g ( w tym cukry 20.90
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 12 sztuk)
- 340 g mąki uniwersalnej
- 40 g gorzkiego kakao
- 40 g czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 240 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Składniki na krem:
- 150 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- zmiksowane dwa duże ciasteczka Oreo
- 1 opakowanie śmietan - fixu
Przygotowanie:
Rozgrzać
piekarnik do 175°C. Blaszkę do Muffinek wyłożyć dużymi papierowymi papilotkami.
W misce
wymieszać mąkę, kakao, cukier z wanilią, sodę oczyszczoną i sól. Odłożyć na
bok.
W
misie miksera umieścić miękkie masło oraz oba cukry. Utrzeć na gładką i
puszystą masę. Do utartego masła dodać jajka i całość ubijać jeszcze przez
kilka minut.
Następnie
dodać suchą mieszankę i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się
wszystkich składników i do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto
podzielić na 12 równych części (u mnie wyszło po 80 g na każdą porcję)
Z
ciasta formować w dłoniach kulki i umieszczać je w papilotkach. Delikatnie docisnąć
każdą z nich i lekko spłaszczyć. Można dodatkowo wyrównać wierzch dnem
szklanki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 - 25 min (do tzw.: suchego patyczka).
Po
upieczeniu natychmiast (póki babeczki są jeszcze ciepłe i miękkie) przy pomocy
kieliszka wygniatać otwory w środkowej części babeczki, aby powstało zagłębienie.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia babeczek. W tym czasie przygotować krem.
Przygotowanie kremu:
Ciasteczka
Oreo zmiksować lub bardzo dokładnie rozkruszyć na pył.
Śmietanka
i serek Mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone.
Umieścić
wszystkie składniki w misie miksera i ubić na gładki i puszysty krem. Krem
będzie gotowy, gdy na jego wierzchu zaczną się wyraźnie odznaczać ślady
łopatek. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Wystudzone
babeczki napełnić kremem a następnie udekorować min ciasteczkiem Oreo i
delikatnie oprószyć okruszkami z ciasteczek.
Babeczki
delikatnie wyjąć z foremki, zdjąć papierowe papilotki i schłodzić w lodówce
przez kilkanaście min.
Podawać
schłodzone.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz