Kruche Babeczki Oreo

Kruche Babeczki Oreo

 

Szybkie do zrobienia i bardzo efektowne kruche babeczki z aksamitnym kremem smakują identycznie jak popularnie i wszystkim dokładnie znane ciasteczka Oreo. Świetnie prezentują się na paterach i na pewno zaskoczą Twoich gości.  Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 118 g): 496 kcal

W tym: Białka 7.69 g | Tłuszcze 32.41 g | Węglowodany 41.69 g ( w tym cukry 20.90 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 12 sztuk)

- 340 g mąki uniwersalnej

- 40 g gorzkiego kakao

- 40 g czarnego kakao Intense Dr. Oetker

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki soli

- 240 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej

- 80 g cukru pudru

- 120 g cukru trzcinowego

- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

 

 

Składniki na krem:

- 150 g śmietanki kremówki 36%

- 250 g serka Mascarpone

- 4 łyżki cukru pudru

- zmiksowane dwa duże ciasteczka Oreo

- 1 opakowanie śmietan - fixu

 


 Dodatkowo:

 - mini ciasteczka Oreo do końcowej dekoracji

 

 

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Blaszkę do Muffinek wyłożyć dużymi papierowymi papilotkami.

W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier z wanilią, sodę oczyszczoną i sól. Odłożyć na bok.

W misie miksera umieścić miękkie masło oraz oba cukry. Utrzeć na gładką i puszystą masę. Do utartego masła dodać jajka i całość ubijać jeszcze przez kilka minut.

Następnie dodać suchą mieszankę i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się wszystkich składników i do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto podzielić na 12 równych części (u mnie wyszło po 80 g na każdą porcję)

Z ciasta formować w dłoniach kulki i umieszczać je w papilotkach. Delikatnie docisnąć każdą z nich i lekko spłaszczyć. Można dodatkowo wyrównać wierzch dnem szklanki.


Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 - 25 min (do tzw.: suchego patyczka).

Po upieczeniu natychmiast (póki babeczki są jeszcze ciepłe i miękkie) przy pomocy kieliszka wygniatać otwory w środkowej części babeczki, aby powstało zagłębienie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia babeczek. W tym czasie przygotować krem.



Przygotowanie kremu:

 

Ciasteczka Oreo zmiksować lub bardzo dokładnie rozkruszyć na pył.

Śmietanka i serek Mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone.  

Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i ubić na gładki i puszysty krem. Krem będzie gotowy, gdy na jego wierzchu zaczną się wyraźnie odznaczać ślady łopatek. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Wystudzone babeczki napełnić kremem a następnie udekorować min ciasteczkiem Oreo i delikatnie oprószyć okruszkami z ciasteczek.

Babeczki delikatnie wyjąć z foremki, zdjąć papierowe papilotki i schłodzić w lodówce przez kilkanaście min.

Podawać schłodzone.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty