Gulasz Wieprzowy
Gulasz Wieprzowy
Kruche
a jednocześnie bardzo soczyste, delikatne i rozpływające się w ustach kawałki
wieprzowiny zatopione w aksamitnym i esencjonalnym sosie to świetna propozycja
na pyszny obiad, którym zachwycą się wszyscy domownicy. Polecam gorąco do
wypróbowania mój przepis.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 114 kcal
W
tym: Białka 9.60 g | Tłuszcze 6.76 g | Węglowodany 3.10 g ( w tym cukry 1.16 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 600
g łopatka wieprzowej
- 2 cebule
- 30 g
klarowanego masła lub smalcu wieprzowego
- sól
- pieprz
- 1
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka
suszonego majeranku
- 1 łyżka
suszonego lubczyku
- 500 ml gorącego
bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1oo g
maki pszennej
- 1 łyżka
oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mięso
umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w kostkę o grubości ok 2 x 2 cm., starając się,
aby wszystkie kawałki mięsa były mniej więcej takiej samej wielkości. Pokrojone
mięso umieścić w misce. Dodać oliwę z oliwek i całość oprószyć papryką, solą i pierzem
a następnie dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był pokryty
odrobina oliwy i przypraw.
W
drugiej miseczce umieścić mąkę.
Na
patelni rozgrzać klarowane masło lub smalec. Kawałki mięsa panierować w mące i
umieszczać na rozgrzanym tłuszczu. Mięso smażyć partiami na średniej mocy
palnika. Proces obsmażania mięsa ma na celu szybko zamknąć jego strukturę tak,
aby w środku pozostało soczyste. Każdy kawałek mięsa smażyć na złoty kolor ze wszystkich
jego stron. Obsmażone mięso przekładać do głębszego garnka. Czynność powtórzyć
z pozostałym mięsem. aż wszystkie kostki będą podsmażone i znajdą się w garnku.
Mięso
zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, majeranek i lubczyk. Cebulę obrać i
pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na maśle na złoty kolor. Następnie
dodać ją do garnka z mięsem i wymieszać. Moc palnika zmniejszyć na mała i dusić
mięso pod przykryciem przez ok 1 h często mieszając.
Przed
podaniem w razie potrzeby sos w gulaszu doprawić wg własnych preferencji i zagęścić
zasmażką z mąki pszennej.
Podawać
na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz