Chleb Korzenny Bez Wyrabiania
Chleb Korzenny Bez Wyrabiania
Zamiast Bagietki Korzennej proponuje dziś wersję XXL, czyli Chleb Korzenny. Wypieka się go z bardzo
luźnego ciasta, dzięki temu jego miąższ posiada charakterystyczne i duże pory.
Skórka jest bardzo chrupiąca i mocniej spieczona a środek mięciutki i delikatny.
Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 197 kcal
W
tym: Białka 6.02 g | Tłuszcze 0.62 g | Węglowodany 42.78 g ( w tym cukry 2.23 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki typ 405
- 1 łyżeczka soli
- ok. 50 g mąki do podsypywania
Przygotowanie:
Rozpuść
drożdże i cukier w ciepłej wodzie. W misce wymieszać mąkę z solą i wlać wodę
drożdżową. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się jednolita
masa. Mogą w niej pozostać drobne grudki.
Miskę
przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 h do wyrośnięcia.
Masa powinna podwoić swoją objętość
Następnie
blat dość mocno oprószyć mąką i wylać na nią wyrośnięte ciasto. Wierzch ciasta
także oprószyć mąką i zacząć kołysać ciastem w tę i z powrotem, aż ciasto całkowicie
pokryje się mąką (pod żadnym pozorem nie ugniatać i nie wyrabiać ciasta!!! – w cieście
mają pozostać pęcherzyki powietrza).
Tak
przygotowane ciasto przenieść na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i lekko
skręcić względem własnej osi oraz delikatnie uformować go na kształt bochenka
chleba.
Uwaga: Konsystencja ciasta będzie dość miękka i
lejąca, ale taka właśnie ma być.
Rozgrzać
piekarnik do temperatury 220°C (grzałka góra/dół) wraz z wysoką blachą
umieszczoną na samym dole piekarnika.
Gdy
piekarnik będzie już rozgrzany, ostrożnie wlać ok 1 litra wody do dolnej,
wysokiej blachy. Blachę z chlebem wstawić na środkową półkę piekarnika i piec
przez 35 min. Para wodna z gorącej wody sprawi, że powierzchnia chleba będzie
wyjątkowo smaczna i chrupiąca.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce.
Chleb
korzenny smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepły ze świeżym masłem
lub nasączony oliwą z oliwek.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz