Bułeczki Skyrowe (bez drożdży, bez ręcznego wyrabiania)

Bułeczki Skyrowe

(bez drożdży, bez ręcznego wyrabiania)

 

Bułeczki przygotujesz w niespełna 5 min a po kolejnych 25 będziesz cieszyć się ich niesamowitym smakiem. Są obłędnie pyszne, delikatnie i mięciutkie.  Polecam gorąco.

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 81 g): 144 kcal

W tym: Białka 9.19 g | Tłuszcze 1.74 g | Węglowodany 21.52 g ( w tym cukry 2.57 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 10 sztuk)

 

- 300 g mąki orkiszowej jasnej typu 650

- 350 g skyru naturalnego

- 2 jajka

- 3 łyżki mleka 3,2%

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)

- szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 175°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem).

W misie miksera umieścić wszystkie składniki jednocześnie i przy pomocy haka do wyrabiania ciasta wymieszać całość na gładką i jednolitą masę. Masa będzie gęsta, ale bardzo elastyczna. Można także składniki wymieszać łopatką, ale zajmie to trochę więcej czasu.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Przy użyciu dużej łyżki nabierać dość obfitą ilość ciasta i wykładać na blachę, formując łyżką kształt okrągłej lub lekko podłużnej bułeczki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 – 25 min, aż bułeczki osiągną piękny złoty kolor.

Wystudzić na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty