Bułeczki Skyrowe (bez drożdży, bez ręcznego wyrabiania)
Bułeczki Skyrowe
(bez drożdży, bez ręcznego wyrabiania)
Bułeczki
przygotujesz w niespełna 5 min a po kolejnych 25 będziesz cieszyć się ich
niesamowitym smakiem. Są obłędnie pyszne, delikatnie i mięciutkie. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 81 g): 144 kcal
W
tym: Białka 9.19 g | Tłuszcze 1.74 g | Węglowodany 21.52 g ( w tym cukry 2.57 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 10 sztuk)
- 300 g mąki orkiszowej jasnej typu 650
- 350 g skyru naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka 3,2%
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 175°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem).
W
misie miksera umieścić wszystkie składniki jednocześnie i przy pomocy haka do
wyrabiania ciasta wymieszać całość na gładką i jednolitą masę. Masa będzie gęsta,
ale bardzo elastyczna. Można także składniki wymieszać łopatką, ale zajmie to
trochę więcej czasu.
Blachę
z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Przy użyciu
dużej łyżki nabierać dość obfitą ilość ciasta i wykładać na blachę, formując
łyżką kształt okrągłej lub lekko podłużnej bułeczki. Blachę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20 – 25 min, aż bułeczki osiągną piękny
złoty kolor.
Wystudzić
na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz