Zupa Krem z Zielonego Groszku
Zupa Krem z Zielonego Groszku
Zupa
krem z zielonego groszku jest bardzo szybka w przygotowaniu a jednocześnie
niesamowicie pyszna. Można ją gotować przez cały rok. Na przygotowanie tej
pysznej zupy potrzeba zaledwie 15 min. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 55 kcal
W
tym: Białka 2.91 g | Tłuszcze 2.11 g | Węglowodany 4.80 g ( w tym cukry 1.34 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1
l bulionu warzywnego lub mięsnego
-
800 g łuskanego groszku świeżego lub mrożonego
- 1
duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 1
cebula
-
200 g świeżego szpinaku
- 1
średnia ugotowana marchewka
- 1
średni ugotowany korzeń pietruszki
- 2
łyżki oliwy lub masła klarowanego
-
sól, pieprz
-
śmietanka kremówka 36%
Przygotowanie:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle razem ze
szpinakiem.
W dużym garnku zagotować bulion i dodać do niego podsmażony szpinak z cebulką i czosnkiem, zielony groszek oraz pokrojone na mniejsze cząstki marchewkę i korzeń pietruszki (warto wykorzystać tu marchew i pietruszkę które pozostaną po ugotowaniu bulionu). Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika do minimum a garnek przykryć pokrywką. Gotować przez ok 10-15 min aż groszek będzie miękki. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku
Ugotowaną zupę zblendować mikserem ręcznym typu żyrafa lub w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Im dłuższy będzie proces miksowania tym gładszą strukturę uzyska nasza zupa krem.
Podawać od razu na ciepło z kleksem gęstej śmietanki kremówki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz