Zupa Krem z Zielonego Groszku

Zupa Krem z Zielonego Groszku

 

Zupa krem z zielonego groszku jest bardzo szybka w przygotowaniu a jednocześnie niesamowicie pyszna. Można ją gotować przez cały rok. Na przygotowanie tej pysznej zupy potrzeba zaledwie 15 min. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 55 kcal

W tym: Białka 2.91 g | Tłuszcze 2.11 g | Węglowodany 4.80 g ( w tym cukry 1.34 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego

- 800 g łuskanego groszku świeżego lub mrożonego

- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

- 1 cebula

- 200 g świeżego szpinaku

- 1 średnia ugotowana marchewka

- 1 średni ugotowany korzeń pietruszki

- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego

- sól, pieprz

- śmietanka kremówka 36%

 



 

Przygotowanie:

 

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle razem ze szpinakiem.

W dużym garnku zagotować bulion i dodać do niego podsmażony szpinak z cebulką i czosnkiem, zielony groszek oraz pokrojone na mniejsze cząstki marchewkę i korzeń pietruszki (warto wykorzystać tu marchew i pietruszkę które pozostaną po ugotowaniu bulionu). Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika do minimum a garnek przykryć pokrywką. Gotować przez ok 10-15 min aż groszek będzie miękki. Doprawić całość solą i pieprzem do smaku

Ugotowaną zupę zblendować mikserem ręcznym typu żyrafa lub w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Im dłuższy będzie proces miksowania tym gładszą strukturę uzyska nasza zupa krem.

Podawać od razu na ciepło z kleksem gęstej śmietanki kremówki.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty