Zupa Krem z Dyni
Zupa Krem z Dyni
Lekka,
łagodna, delikatnie rozgrzewająca i przepyszna zupa krem z dyni to idealny
posiłek na chłodne jesienno – zimowe dni. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 45 kcal
W
tym: Białka 1.19 g | Tłuszcze 2.04 g | Węglowodany 4.46 g ( w tym cukry 2.70 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1
kg dyni Hokkaido (po obraniu)
- 1
duża marchew
- 1
duża cebula
- 2
ząbki czosnku
- 2
średnie ziemniaki
- 3
cm korzenia świeżego imbiru
- 1
łyżeczka kurkumy
- 1
l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2
łyżki koncentratu pomidorowego
- sól,
pieprz
- 2
łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- 4
łyżki śmietany 18%
-
blanszowane płatki migdałów lub suszone pestki z dyni
Przygotowanie:
Mała
dynię (najlepiej Hokkaido) obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe
kawałki, (pestki można wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych
potraw).
Marchew
i ziemniaki pokroić w małe talarki. Cebulę i czosnek posiekać na drobno a następnie
zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle na złoty kolor. Świerzy imbir zetrzeć
na tarce z drobnymi oczkami.
Wszystkie
składniki przełożyć do dużego garnka z grubym dnem a następnie zalać bulionem,
dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. Wymieszać i gotować całość na średniej
mocy palnika do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok 30-40 min). Doprawić
solą i pieprzem do smaku.
Następnie
zmiksować całość blenderem ręcznym typu żyrafa lub w blenderze kielichowym na
gładki i jednolity krem.
Podawać
na ciepło z kleksem kwaśniej śmietany i posypać garścią blanszowanych płatków
migdałowych lub suszonymi pestkami z dyni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz