Zupa Krem z Dyni

Zupa Krem z Dyni

 

Lekka, łagodna, delikatnie rozgrzewająca i przepyszna zupa krem z dyni to idealny posiłek na chłodne jesienno – zimowe dni.   Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 45 kcal

W tym: Białka 1.19 g | Tłuszcze 2.04 g | Węglowodany 4.46 g ( w tym cukry 2.70 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 kg dyni Hokkaido (po obraniu)

- 1 duża marchew

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 średnie ziemniaki

- 3 cm korzenia świeżego imbiru

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- sól, pieprz

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła

- 4 łyżki śmietany 18% 

- blanszowane płatki migdałów lub suszone pestki z dyni



 

Przygotowanie:

 

Mała dynię (najlepiej Hokkaido) obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki, (pestki można wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).

Marchew i ziemniaki pokroić w małe talarki. Cebulę i czosnek posiekać na drobno a następnie zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle na złoty kolor. Świerzy imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka z grubym dnem a następnie zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. Wymieszać i gotować całość na średniej mocy palnika do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok 30-40 min). Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Następnie zmiksować całość blenderem ręcznym typu żyrafa lub w blenderze kielichowym na gładki i jednolity krem.

Podawać na ciepło z kleksem kwaśniej śmietany i posypać garścią blanszowanych płatków migdałowych lub suszonymi pestkami z dyni.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty