Sałatka z Wędzonym Tofu

Sałatka z Wędzonym Tofu

 

Pyszna i bardzo sycąca sałatka z aromatycznym wędzonym serem Tofu idealnie zaspokoi mały głód. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 262 g): 378 kcal

W tym: Białka 10.96 g | Tłuszcze 30.55 g | Węglowodany 11.28 g ( w tym cukry 3.20 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 3 porcje)

 

- mix ulubionych sałat

- garść rukoli

- 100 g wędzonego tofu

- 100 g pomidorków koktajlowych

- 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika

- 80 g zielonych oliwek z migdałami

- 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju

- jabłuszka kaparowe

 

 

Składniki na sos:

  

- 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego

- 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr lub sosu francuskiego

- 1 łyżka sosu z octem Balsamicznym z Modeny (polecam Monini)

 

 

Przygotowanie:

 

Sałaty umyć i dokładnie osuszyć. Pomidory suszone z oleju drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Oliwki odcedzić z zalewy i przekroić na pół. Słonecznik podprażyć na suchej patelni aż nabierze lekko złotego koloru. Ser tofu pokroić w cienkie plasterki.

Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy lub francuski (Knorr) przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu a następnie dodać łyżę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Głęboki talerz udekorować sosem z octem balsamicznym a następnie poukładać wszystkie przygotowane składniki. Delikatnie wymieszać i polać sosem. Dodać jabłuszka kaparowe, jako końcową dekoracje.

Podawać od razu po przygotowaniu.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty