Pieczona Ciecierzyca (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pieczona Ciecierzyca
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Bardzo
smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska. Jest bezglutenowa i idealna w
diecie wegańskiej. Jest też niedroga, więc warto spróbować.
Ciecierzyca
jest rekomendowana dla osób chorych na cukrzycę gdyż obniża poziom glukozy we
krwi.
Zawiera
żelazo, wapń, cynk, fosforany, magnez oraz witaminę K, dlatego poprawia
wytrzymałości i strukturę kości.
Przez
niską zawartość sodu wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Wysoka
zawartość błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Zawiera
także mineralny selen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Tak,
więc jeśli mamy ochotę coś pochrupać przed telewizorem, w kinie lub na spacerze
to warto przygotować sobie zdrową i naprawdę pyszną przekąskę z cieciorki.
Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 157 kcal
W
tym: Białka 6.63 g | Tłuszcze 7.97 g | Węglowodany 8.94 g ( w tym cukry 0.97 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 słoik lub puszka pasteryzowanej ciecierzycy (400 g po odsączeniu z zalewy)
- ½ łyżeczki soli
- ½ pieprzu
- ½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebulki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę
odcedzić na sitku. Blachę z piekarnika wyłożyć kilkoma warstwami ręcznika
papierowego i rozsypać na nim odcedzoną cieciorkę. Odstawić na 15 min w suche miejsce,
aby groszki dokładnie przeschły.
Suchą
ciecierzycę przesypać do miseczki. Dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę z
oliwek a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Każda kuleczka
cieciorki musi być dokładnie pokryta oliwą i przyprawami.
Urządzenie
AirFryer rozgrać do 190°C.
Cieciorkę
przesypać do nagrzanego kosza i równo rozłożyć na jego dnie. Wsunąć kosz do
urządzenia i piec przez 6 min. Następnie potrząsnąć koszem, aby delikatnie przemieszać
cieciorkowe groszki i ponownie umieścić kosz w urządzeniu. Piec przez kolejne 6
min.
Po
upieczeniu przestudzić na blaszce lub dużym talerzu.
Przechowywać
w szczelnym pojemniczku.
*Przygotowanie w piekarniku:
Cieciorkę
przygotować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie. Dużą blachę z
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 200°C.
Cieciorkę
równomiernie rozłożyć na blaszce i wstawić do nagranego piekarnika. Piec przez
30 min, obracając/mieszając cieciorkę, co 10 min, aby równomiernie się piekła.
Gotowa
cieciorka powinna mieć jasnobrązowy kolor.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz