Pączkowe Ciasto Cynamonowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pączkowe Ciasto Cynamonowe
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Ciasto
to smakuje jak pączki z cynamonem stąd taka a nie inna jest jego nazwa. Ciasto
jest słodkie, mięciutkie i wilgotne w środku. Idealne na podwieczorek, deser do
poobiedniej kawy lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 397 kcal
W
tym: Białka 4.88 g | Tłuszcze 21.77 g | Węglowodany 45.74 g ( w tym cukry 27.95
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na ciasto:
- 55 g oleju rzepakowego
- 60 g miękkiego masła
- 80 g białego cukru
- 80 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 120 g maślanka
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu + dodatkowe ½ łyżeczki (do
nadzienia)
- ½ łyżeczki melasy + dodatkowe ½ łyżeczki (do nadzienia)
- 1 łyżka kakao (do nadzienia)
- 1 łyżka śmietanki 36% (do nadzienia)
Składniki na chrupiącą posypkę:
- 100 g roztopionego masła
- 55 g białego cukier
- 55 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie ciasta:
W misie
miksera umieścić olej, miękkie masło, ½ łyżeczki melasy i oba rodzaje cukru.
Całość ubić na najwyższych obrotach miksera na gładką i puszystą masę. Następnie
dodać jajka, aromat waniliowy i maślankę nie przerywając miksowania (po dodaniu
maślanki masa może wyglądać jakby się zważyła i tak ma być). W osobnej misce wymieszać
ze sobą mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia. Suchą mieszankę
składników dodać następnie do mokrych w minimum trzech turach i miksować całość
do czasu aż masa będzie jednolita i gładka.
Z
masy odlać ok ¾ szklanki. Dodać do niej ½ łyżeczki melasy, ½ łyżeczki cynamonu,
kakao oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Połowę
pozostałej masy przelać do aluminiowej foremki jednorazowej lub wiaderka do
wypieku ciasta (wiaderko wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić).
Nadzienie cynamonowo - kakaowe wyłożyć nieregularnie na powierzchni ciasta w
formie kleksów i przykryć pozostałą częścią jasnej masy. Przy pomocy patyczka
wykonać kilka tzw.: esów - floresów, aby powstał zawijany wzorek a wewnętrzne ciemne
nadzienie lekko wymieszało się z jasnym ciastem.
Foremkę
z ciastem delikatnie wstawić do nagrzanego kosza i piec przez 30 min do tzw.:
suchego patyczka.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce i udekorować chrupiącą posypką,
Przygotowanie dekoracji (chrupiącej posypki):
Masło
roztopić i przestudzić. Oba rodzaje cukru i cynamon dokładnie ze sobą wymieszać.
Gotową mieszankę przesypać na duży płaski talerz. Przy pomocy pędzelka
posmarować wszystkie boki oraz wierzch ciasta roztopionym masłem i natychmiast obtaczać
je w mieszance cynamonowo – cukrowej. Odstawić na 10 min, aby posypka zastygła.
*Przygotowanie w piekarniku:
Całość
przygotować zgodnie z powyższymi instrukcjami.
Piekarnik
rozgrzać do 175°C. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić
ciastem wg powyższych instrukcji.
Foremkę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 min do tzw.: suchego
patyczka.
Po upieczeniu
wystudzić i udekorować chrupiącą posypką (dekorację przygotować zgodnie z
powyższą instrukcją).
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz