Makowiec Japoński z Białego Maku
Makowiec Japoński z Białego Maku
Bardzo
szybki i prosty w przygotowaniu makowiec, który jest bardzo delikatny, wilgotny
i niesamowicie pyszny. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 259 kcal
W
tym: Białka 6.28 g | Tłuszcze 14.38 g | Węglowodany 24.38 g ( w tym cukry 5.58 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1
puszka masy makowej z białego maku (900 g)
- 9
łyżek kaszy manny
- 5
jajek
- 2
średnie jabłka
-
sok z ½ cytryny
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
- 2
garści orzechów laskowych
Składniki
na polewę:
-
150 ml śmietanki kremówki 36 %
- 200
g gorzkiej czekolady
- 2
garści prażonych orzechów laskowych lub płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 175°C (góra/dół). Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(boki i spód)
Wszystkie
produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
W
dużej misce wymieszać masę makową z kaszą manną. Z jajek oddzielić białka od
żółtek.
Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Starte jabłka zalać zimną wodą i
dodać sok z ½ cytryny (dzięki cytrynie jabłka zachowają swój jasny kolor).
Żółtka
utrzeć z aromatem waniliowym na puszysty krem. W oddzielnej misce ubić białka
na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Jabłka
odcedzić i wymieszać z masą makową. Dodać ubite żółtka i posiekane orzechy
laskowe a następnie całość ponownie dokładnie wymieszać.
Ostatnim
etapem jest wmieszanie ubitych białek w przynajmniej trzech turach. Białka
należy łączyć z masą bardzo powoli i delikatnie.
Przelać
otrzymaną masę do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec
przez ok 45 min.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy:
W
garnuszku umieścić śmietankę i zagotować ją.
Czekoladę
połamać na mniejsze kawałki a następnie dodać do gorącej śmietanki. Delikatnie
wszystko wymieszać aż czekoladą się całkowicie rozpuści a masa będzie jednolita
i gładka. Wylać polewę na wierzch makowca, wyrównać i posypać orzechami lub
płatkami migdałowymi.
Odstawić do lodówki na ok 2 h.
Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz