Makowiec Japoński z Białego Maku

Makowiec Japoński z Białego Maku

 

Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu makowiec, który jest bardzo delikatny, wilgotny i niesamowicie pyszny. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 259 kcal

W tym: Białka 6.28 g | Tłuszcze 14.38 g | Węglowodany 24.38 g ( w tym cukry 5.58 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 1 puszka masy makowej z białego maku (900 g)

- 9 łyżek kaszy manny

- 5 jajek

- 2 średnie jabłka

- sok z ½ cytryny

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 2 garści orzechów laskowych

 



Składniki na polewę:

 

- 150 ml śmietanki kremówki 36 %

- 200 g gorzkiej czekolady

- 2 garści prażonych orzechów laskowych lub płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 175°C (góra/dół). Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód)

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce wymieszać masę makową z kaszą manną. Z jajek oddzielić białka od żółtek.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Starte jabłka zalać zimną wodą i dodać sok z ½ cytryny (dzięki cytrynie jabłka zachowają swój jasny kolor).

Żółtka utrzeć z aromatem waniliowym na puszysty krem. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Jabłka odcedzić i wymieszać z masą makową. Dodać ubite żółtka i posiekane orzechy laskowe a następnie całość ponownie dokładnie wymieszać.

Ostatnim etapem jest wmieszanie ubitych białek w przynajmniej trzech turach. Białka należy łączyć z masą bardzo powoli i delikatnie.

Przelać otrzymaną masę do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 45 min.

Po upieczeniu wystudzić na kratce i przygotować polewę.

 

Przygotowanie polewy:

 

W garnuszku umieścić śmietankę i zagotować ją.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki a następnie dodać do gorącej śmietanki. Delikatnie wszystko wymieszać aż czekoladą się całkowicie rozpuści a masa będzie jednolita i gładka. Wylać polewę na wierzch makowca, wyrównać i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.

Odstawić do lodówki na ok 2 h.

Przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.







Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty