Makaronowa Zapiekanka z Indykiem w Sosie Alfredo (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Makaronowa Zapiekanka z Indykiem w Sosie Alfredo
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Zapiekanka
ta jest naprawdę pyszna i warto jej spróbować. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 253 kcal
W
tym: Białka 13.91 g | Tłuszcze 12.92 g | Węglowodany 13.58 g ( w tym cukry 1.27
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- ok
400 g filetów z piersi indyka
- 300
g makaronu Tagliatelle lub łazankowego
-
100 g tartego żółtego sera mozzarella
Składniki
na marynatę do mięsa:
- 2
łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1
łyżka przyprawy złocistej do kurczaka (Knorr)
- ½
łyżeczki pieprzu
- ½
soli
- ½
łyżeczki granulowanego czosnku
-
po ½ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
Składniki
na sos Alfredo:
- 2
łyżki masła
- 1
duży lub 2 małe ząbki czosnku
-
200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 150
g tartego parmezanu
- 1
duża cebula
- sól,
pieprz
Przygotowanie indyka:
Wszystkie składniki marynaty
dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i umieścić w misce z marynatą
i wymieszać oraz dodatkowo natrzeć mięso marynatą. Odstawić na min 30 min w
chłodne miejsce. Mięso warto jednak zamarynować dzień wcześniej.
Urządzenie AirFryer
rozgrzać do 180°C.
Indyka wyjąć z marynaty,
odczekać chwilkę, aby jej nadmiar spłynął a następnie umieścić go w koszu urządzenia
i smażyć przez 20 min na lekko złoty kolor.
W tym czasie przygotować
sos.
Przygotowanie sosu:
Makaron ugotować al
dente. Odcedzić i odstawić na bok.
Czosnek i cebulę obrać
oraz bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę
z czosnkiem. Dodać śmietankę i całość szybko i energicznie wymieszać. Doprawić
solą i pieprzem a następnie dodać starty parmezan. Ponownie wszystko dokładnie
wymieszać.
Gdy mięso będzie już
upieczone wyjąc je na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sosu,
wymieszać i dusić całość jeszcze przez chwilkę. Na koniec dodać ugotowany
makaron, wymieszać i przełożyć całość do żaroodpornego naczynia lub miski lub
miski z akcesoriów do AirFryer np.: wiaderko do pieczenia chleba.
Urządzenie AirFryer
rozgrzać do 180°C.
Wierzch zapiekanki
posypać tartym żółtym serem Mozzarella i wstawić do nagrzanego urządzenia.
Zapiekać przez ok 15 min do momentu aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.
Podawać od razu na ciepło
*Przygotowanie
w piekarniku:
Mięso
zamarynować zgodnie z instrukcjami wyżej a następnie usmażyć na patelni na
złoty kolor.
Pozostałe
elementy z przepisu przygotować zgodnie z instrukcjami.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180ºC - opcja góra/dół, lub 170ºC w opcji z
termoobiegiem.
Naczynie
żaroodporne z farszem zapiekanki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez
ok 30 min lub do czasu aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.
Podawać od razu na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz