Makaronowa Zapiekanka z Indykiem w Sosie Alfredo (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Makaronowa Zapiekanka z Indykiem w Sosie Alfredo

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Zapiekanka ta jest naprawdę pyszna i warto jej spróbować. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 253 kcal

W tym: Białka 13.91 g | Tłuszcze 12.92 g | Węglowodany 13.58 g ( w tym cukry 1.27 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 400 g filetów z piersi indyka

- 300 g makaronu Tagliatelle lub łazankowego

- 100 g tartego żółtego sera mozzarella

 


Składniki na marynatę do mięsa:

 

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

- 1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka (Knorr)

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ soli

- ½ łyżeczki granulowanego czosnku

- po ½ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej

 


Składniki na sos Alfredo:

 

- 2 łyżki masła

- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

- 200 ml śmietanki 30% lub 36%

- 150 g tartego parmezanu

- 1 duża cebula

- sól, pieprz

 


Przygotowanie indyka:


Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i umieścić w misce z marynatą i wymieszać oraz dodatkowo natrzeć mięso marynatą. Odstawić na min 30 min w chłodne miejsce. Mięso warto jednak zamarynować dzień wcześniej.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 180°C.

Indyka wyjąć z marynaty, odczekać chwilkę, aby jej nadmiar spłynął a następnie umieścić go w koszu urządzenia i smażyć przez 20 min na lekko złoty kolor.

W tym czasie przygotować sos.



Przygotowanie sosu:


Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić na bok.

Czosnek i cebulę obrać oraz bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać śmietankę i całość szybko i energicznie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem a następnie dodać starty parmezan. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać.

Gdy mięso będzie już upieczone wyjąc je na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sosu, wymieszać i dusić całość jeszcze przez chwilkę. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i przełożyć całość do żaroodpornego naczynia lub miski lub miski z akcesoriów do AirFryer np.: wiaderko do pieczenia chleba.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 180°C.

Wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem Mozzarella i wstawić do nagrzanego urządzenia. Zapiekać przez ok 15 min do momentu aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.

Podawać od razu na ciepło

 


*Przygotowanie w piekarniku:

 

Mięso zamarynować zgodnie z instrukcjami wyżej a następnie usmażyć na patelni na złoty kolor.

Pozostałe elementy z przepisu przygotować zgodnie z instrukcjami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC - opcja góra/dół, lub 170ºC w opcji z termoobiegiem.

Naczynie żaroodporne z farszem zapiekanki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok 30 min lub do czasu aż ser na wierzchu zacznie się rumienić.

Podawać od razu na ciepło.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty