Kruche Ciasteczka z Czekoladą (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kruche Ciasteczka z Czekoladą
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pyszne,
kruche i chrupiące ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady to idealna przekąska
w ciągu dnia lub na podwieczorek ze szklanką ciepłego mleka. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednym ciastku (ok 63 g): 270 kcal
W
tym: Białka 3.74 g | Tłuszcze 11.86 g | Węglowodany 37.02 g ( w tym cukry 16.61
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 12 sztuk)
- 115
g roztopionego masła
- 80
g cukru trzcinowego
- 80
g drobnego białego cukru
- 1
duże jajo
- 320
g mąki pszennej
- ½
łyżeczki sody oczyszczonej
-
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- ½
łyżeczki aromatu waniliowego
- ½
łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić oba rodzaje cukru oraz roztopione i przestudzone masło.
Całość ubić na gładką i puszystą masę na wysokich obrotach miksera.
Dodać
jajko oraz oba aromaty i chwilę jeszcze ubijać.
Mąkę
wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekaną na drobne kawałki czekoladą.
Wymieszać.
Suche
składniki dodawać w min trzech turach do mokrych i nadal miksować do
całkowitego połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być zwarta i
dobrze wymieszana.
Przy
pomocy dużej łyżki nabierać porcję ciasta i w lekko zwilżonych dłoniach
formować kulki wielkości małego jajka lub owocu kiwi.
Urządzenie AirFryer rozgrzać do 185°C.
Kulki
układać na kawałku papieru do pieczenia a następnie delikatnie spłaszczyć
dłonią (ja użyłam rozprostowanych papilotek do Muffinek).
Na
dnie rozgrzanego kosza układać po max 4 kulki ciasta i piec przez 10-15 min lub
do zarumienienia się wierzchu ciastek.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub
pudełku.
*Przygotowanie w piekarniku:
Ciasto
przygotować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Piekarnik
rozgrzać do 190°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy
pomocy dużej łyżki nabierać porcję ciasta i w lekko zwilżonych dłoniach
formować kulki wielkości małego jajka lub owocu kiwi.
Kulki
układać na blaszce w ok 4 cm odstępach od siebie, delikatnie spłaszczyć dłonią
każdą kulę i wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika.
Piec
przez 20 min lub do zarumienienia się wierzchu ciastek.
Po
upieczeniu wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub
pudełku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz