Kruche Ciasteczka z Czekoladą (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Kruche Ciasteczka z Czekoladą

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszne, kruche i chrupiące ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady to idealna przekąska w ciągu dnia lub na podwieczorek ze szklanką ciepłego mleka. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednym ciastku (ok 63 g): 270 kcal

W tym: Białka 3.74 g | Tłuszcze 11.86 g | Węglowodany 37.02 g ( w tym cukry 16.61 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 12 sztuk)

 

- 115 g roztopionego masła

- 80 g cukru trzcinowego

- 80 g drobnego białego cukru

- 1 duże jajo

- 320 g mąki pszennej

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

- ½ łyżeczki aromatu waniliowego

- ½ łyżeczki aromatu migdałowego

 

           

Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić oba rodzaje cukru oraz roztopione i przestudzone masło. Całość ubić na gładką i puszystą masę na wysokich obrotach miksera.

Dodać jajko oraz oba aromaty i chwilę jeszcze ubijać.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekaną na drobne kawałki czekoladą. Wymieszać.

Suche składniki dodawać w min trzech turach do mokrych i nadal miksować do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być zwarta i dobrze wymieszana.

Przy pomocy dużej łyżki nabierać porcję ciasta i w lekko zwilżonych dłoniach formować kulki wielkości małego jajka lub owocu kiwi.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 185°C.      

Kulki układać na kawałku papieru do pieczenia a następnie delikatnie spłaszczyć dłonią (ja użyłam rozprostowanych papilotek do Muffinek).

Na dnie rozgrzanego kosza układać po max 4 kulki ciasta i piec przez 10-15 min lub do zarumienienia się wierzchu ciastek.

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub pudełku.





*Przygotowanie w piekarniku:

 

Ciasto przygotować zgodnie z powyższymi instrukcjami

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Przy pomocy dużej łyżki nabierać porcję ciasta i w lekko zwilżonych dłoniach formować kulki wielkości małego jajka lub owocu kiwi.

Kulki układać na blaszce w ok 4 cm odstępach od siebie, delikatnie spłaszczyć dłonią każdą kulę i wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 20 min lub do zarumienienia się wierzchu ciastek.

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze lub pudełku.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty