Konfitura Mandarynkowa
Konfitura Mandarynkowa
Pyszna, aromatyczna konfitura mandarynkowa idealnie sprawdzi się, jako dodatek do chrupiących grzanek, gofrów, ciast i ciasteczek, ale także za sprawą lekko wyczuwalnej goryczki będzie świetnie pasowała do dań mięsnych czy serów. Z powodzeniem może zastąpić nam żurawinę. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 163 kcal
W
tym: Białka 0.57 g | Tłuszcze 0.77 g | Węglowodany 39.35 g ( w tym cukry 39.24 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok
1 kg mandarynek Klementynek
- 500
g cukru trzcinowego lub białego
- 2
łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pestki z jednej laski wanilii
- 2
goździki
- 1
ok 8 cm laska cynamonu
-
sok ½ cytryny
Przygotowanie:
Mandarynki obrać ze
skórki, podzielić na cząstki a następnie każdą cząstkę dokładnie oczyścić z
białych błonek. Ten etap przygotowań jest najbardziej żmudny i czasochłonny,
ale warto dla efektu końcowego poświęcić ten czas.
Oczyszczone cząstki pokroić jeszcze na mniejsze kawałki i umieścić w głębokim garnku z grubym dnem. Zacząć podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier waniliowy, laskę cynamonu oraz goździki. Wymieszać. Mandarynki w tym procesie puszczą soki i zaczną się rozpadać.
Następnie dodać cukier,
zmniejszyć moc palnika i gotować całość przez ok 40 -45 min często mieszając.
Konfitura zacznie gęstnieć. Na koniec wyjąć goździki oraz cynamon, dodać sok z połówki
cytryny i całość dodatkowo krótko zmiksować blenderem ręcznym.
Gotową konfiturę
przełożyć do czystych i sparzonych wrzątkiem słoiczków na następnie poddać
procesowi pasteryzacji.
Pasteryzowanie
konfitury:
Pasteryzacja to sposób
konserwacji za pomocą podgrzewania przetworów w celu zabicia chorobotwórczych drobnoustrojów
oraz przedłużenia terminu ważności produktu. Jednocześnie zabieg ten pozwala
zachować oryginalny smak i aromat naszych przetworów.
Gorące słoiki z konfiturą
szczelnie zakręcić.
Dno dużego, wysokiego
garnka wyłożyć ściereczką lub ręczniczkiem (zapobiegną one ewentualnemu
pęknięciu któregoś ze słoików).
Słoiczki umieścić w
garnku tak, aby nie stykały się ze sobą. Nie odwracać ich także do góry nogami,
ustawić w normalnej pozycji stojącej. Następnie do garnka wlać gorącą wodę tak,
aby nie dotykała zakrętek. Wodę doprowadzić do wrzenia i pasteryzować (gotować)
konfiturę przez ok 20 minut na małej mocy palnika.
Po 20 minutach ostrożnie
wyjąć słoiki z wody, w razie potrzeby dodatkowo je dokręcić i odwrócić do góry
dnem. Odstawić w chłodne miejsce, na co najmniej 24 h.
Po tym czasie wieczka
słoików powinny być wklęsłe (nie powinny „klikać”). Przechowywać w suchym i
chłodnym miejscu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz