Konfitura Mandarynkowa

Konfitura Mandarynkowa

Pyszna, aromatyczna konfitura mandarynkowa idealnie sprawdzi się, jako dodatek do chrupiących grzanek, gofrów, ciast i ciasteczek, ale także za sprawą lekko wyczuwalnej goryczki będzie świetnie pasowała do dań mięsnych czy serów. Z powodzeniem może zastąpić nam żurawinę. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 163 kcal

W tym: Białka 0.57 g | Tłuszcze 0.77 g | Węglowodany 39.35 g ( w tym cukry 39.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 1 kg mandarynek Klementynek

- 500 g cukru trzcinowego lub białego

- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pestki z jednej laski wanilii

- 2 goździki

- 1 ok 8 cm laska cynamonu

- sok ½ cytryny

 

Przygotowanie:

  

Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki a następnie każdą cząstkę dokładnie oczyścić z białych błonek. Ten etap przygotowań jest najbardziej żmudny i czasochłonny, ale warto dla efektu końcowego poświęcić ten czas.


Oczyszczone cząstki pokroić jeszcze na mniejsze kawałki i umieścić w głębokim garnku z grubym dnem. Zacząć podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier waniliowy, laskę cynamonu oraz goździki. Wymieszać. Mandarynki w tym procesie puszczą soki i zaczną się rozpadać.

Następnie dodać cukier, zmniejszyć moc palnika i gotować całość przez ok 40 -45 min często mieszając. Konfitura zacznie gęstnieć. Na koniec wyjąć goździki oraz cynamon, dodać sok z połówki cytryny i całość dodatkowo krótko zmiksować blenderem ręcznym.

Gotową konfiturę przełożyć do czystych i sparzonych wrzątkiem słoiczków na następnie poddać procesowi pasteryzacji.

 


Pasteryzowanie konfitury:


Pasteryzacja to sposób konserwacji za pomocą podgrzewania przetworów w celu zabicia chorobotwórczych drobnoustrojów oraz przedłużenia terminu ważności produktu. Jednocześnie zabieg ten pozwala zachować oryginalny smak i aromat naszych przetworów.

Gorące słoiki z konfiturą szczelnie zakręcić.

Dno dużego, wysokiego garnka wyłożyć ściereczką lub ręczniczkiem (zapobiegną one ewentualnemu pęknięciu któregoś ze słoików).

Słoiczki umieścić w garnku tak, aby nie stykały się ze sobą. Nie odwracać ich także do góry nogami, ustawić w normalnej pozycji stojącej. Następnie do garnka wlać gorącą wodę tak, aby nie dotykała zakrętek. Wodę doprowadzić do wrzenia i pasteryzować (gotować) konfiturę przez ok 20 minut na małej mocy palnika.

Po 20 minutach ostrożnie wyjąć słoiki z wody, w razie potrzeby dodatkowo je dokręcić i odwrócić do góry dnem. Odstawić w chłodne miejsce, na co najmniej 24 h.

Po tym czasie wieczka słoików powinny być wklęsłe (nie powinny „klikać”). Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty