Gofry Kokosowe
Gofry Kokosowe
Gofry
kokosowe są pyszne, słodkie i mega chrupiące. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 242 kcal
W
tym: Białka 6.09 g | Tłuszcze 12.00 g | Węglowodany 25.41 g ( w tym cukry 7.45 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
-
200 ml mleczko kokosowe z puszki
-
200 ml mleka krowiego 3,2%
- 2
czubate łyżki wiórków kokosowych
- 3
łyżki cukru ok 60 g
-
50 g roztopionego masła
-
250 g mąki pszennej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 4
jajka
- 1
łyżka aromatu waniliowego
-
50 ml likieru kokosowego np.: Malibu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż uzyska jednolitą konsystencję.
Masło roztopić i ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
W kielichu blendera
umieścić mleko kokosowe, mleko krowie, zółtka, masło, aromat waniliowy, proszek
do pieczenia, mąkę, wiórki kokosowe, mąkę oraz likier. Całość zmiksować na
gładką i jednolitą masę. Można zrobić to także przy pomocy zwykłego miksera lub
za pomocą trzepaczki. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę z
białek i rozpocząć wypiekanie gofrów. Masa powinna mieć konsystencję gęstej
śmietany.
Płytki gofrownicy
posmarować cienką warstwą oleju i wypełniać porcją ciasta. Gofry piec od 5-8
min w zależności od mocy urządzenia. Pod żadnym pozorem w trakcie wypiekania
gofrów nie otwierać gofrownicy, ponieważ może to spowodować, iż gofry opadną.
Po upieczeniu wystudzić
gofry na kratce a najlepiej w pozycji stojącej tak, aby nagromadzona para wodna
swobodnie mogła odparować. Dzięki temu gofry zachowają swoją chrupkość.
Przed podaniem
udekorować ulubionymi owocami, bitą śmietaną, konfiturą lub cukrem pudrem.
Smacznego miłej zabawy.
Komentarze
Prześlij komentarz