Faszerowane Papryki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Faszerowane Papryki
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Potrawa
w prawdziwie greckim stylu. Faszerowane i zapiekane papryki to idealna
propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 351 g): 441 kcal
W
tym: Białka 27.35 g | Tłuszcze 21.36 g | Węglowodany 32.83 g ( w tym cukry 11.79
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 6
dużych czerwonych papryk + 1 mała
- 500
g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 1
duża cebula biała
- 2
ząbki czosnku
- 1
mała puszka kukurydzy
-
150 g białego ryżu
- 3
łyżki koncentratu pomidorowego
- 100
g startego żółtego sera mozzarella + 50 g na posypkę
- ½
łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
-
sól i pieprz
- 1
łyżka suszonego majeranku
Przygotowanie:
W
sklepie wybrać papryki, które będą mały taką samą wielkość oraz postawione na
płaskiej powierzchni będą równo stały.
Papryki
umyć dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Odciąć
górę papryki razem z zielonym ogonkiem. Usunąć gniazda nasienne i wszystkie
białe włókna.
W osolonej
wodzie ugotować ryż do miękkości.
Mięso
zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek
obrać i przecisnąć przez wyciskacz lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Małą
paprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne a następnie pokroić w drobną
kostkę.
Kukurydzę
odcedzić z zalewy na sitku.
Żółty
ser mozzarella zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ok 50 g odłożyć na końcową
posypkę do zapieczenia.
W
głębokim garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej zmielone mięso.
Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, suszony majeranek i dusić całość aż
cebulka się zeszkli. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i
kukurydzę. Całość doprawić solą, pieprzem i mielona ostrą oraz słodką papryką. Wymieszać.
Na
koniec dodać odcedzony i ugotowany ryż oraz 100 g startego sera i raz jeszcze
wszystko dokładnie wymieszać.
Urządzenie
AirFryer rozgrzać do 180°C.
Każdą
paprykę wypełnić przygotowanym farszem i nakryć ściętym wcześniej kapeluszem z
papryki.
Papryki
ostrożnie przełożyć do nagrzanego kosza (układać po trzy sztuki jednorazowo) i
piec przez 10 min (piec w dwóch turach). Następnie ostrożnie wysunąć kosz,
zdjąć kapelusze i wierzch farszu posypać resztą pozostawionego wcześniej
startego sera (nie przykrywać już papryk paprykowym kapeluszem). Wsunąć kosz i
zapiekać całość jeszcze przez ok 5 min aż ser na wierzchu się stopi i zarumieni.
Podawać
od razu na ciepło.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Farsz
do papryk oraz nadziewanie przygotować zgodnie z powyższą instrukcją
Piekarnik
rozgrzać do 180°C z opcją termoobiegu lub 190°C bez termoobiegu.
Papryki
delikatnie przy pomocy pędzelka lub dłonią posmarować oliwą z oliwek. Naczynie
żaroodporne napełnić ok 80 ml wody a następnie ustawić w nim papryki.
Naczynie
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez ok 30 min. Po tym czasie
ostrożnie zdjąć kapelusze i wierzch farszu posypać resztą pozostawionego
wcześniej startego sera (nie przykrywać już papryk paprykowym kapeluszem). Zapiekać
całość jeszcze przez ok 5-10 min aż ser na wierzchu się stopi i zarumieni.
Podawać
od razu na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz