Faszerowane Papryki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Faszerowane Papryki

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Potrawa w prawdziwie greckim stylu. Faszerowane i zapiekane papryki to idealna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 351 g): 441 kcal

W tym: Białka 27.35 g | Tłuszcze 21.36 g | Węglowodany 32.83 g ( w tym cukry 11.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

  

- 6 dużych czerwonych papryk + 1 mała

- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 duża cebula biała

- 2 ząbki czosnku

- 1 mała puszka kukurydzy

- 150 g białego ryżu

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 100 g startego żółtego sera mozzarella + 50 g na posypkę

- ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku

- sól i pieprz

- 1 łyżka suszonego majeranku

 

         

 Przygotowanie:

 

W sklepie wybrać papryki, które będą mały taką samą wielkość oraz postawione na płaskiej powierzchni będą równo stały.

Papryki umyć dokładnie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Odciąć górę papryki razem z zielonym ogonkiem. Usunąć gniazda nasienne i wszystkie białe włókna.

W osolonej wodzie ugotować ryż do miękkości.

Mięso zmielić w maszynce do mięsa.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskacz lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

Małą paprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę.

Kukurydzę odcedzić z zalewy na sitku.

Żółty ser mozzarella zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ok 50 g odłożyć na końcową posypkę do zapieczenia.

W głębokim garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej zmielone mięso. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, suszony majeranek i dusić całość aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Całość doprawić solą, pieprzem i mielona ostrą oraz słodką papryką. Wymieszać.

Na koniec dodać odcedzony i ugotowany ryż oraz 100 g startego sera i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 180°C.

Każdą paprykę wypełnić przygotowanym farszem i nakryć ściętym wcześniej kapeluszem z papryki.

Papryki ostrożnie przełożyć do nagrzanego kosza (układać po trzy sztuki jednorazowo) i piec przez 10 min (piec w dwóch turach). Następnie ostrożnie wysunąć kosz, zdjąć kapelusze i wierzch farszu posypać resztą pozostawionego wcześniej startego sera (nie przykrywać już papryk paprykowym kapeluszem). Wsunąć kosz i zapiekać całość jeszcze przez ok 5 min aż ser na wierzchu się stopi i zarumieni.

Podawać od razu na ciepło.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Farsz do papryk oraz nadziewanie przygotować zgodnie z powyższą instrukcją

Piekarnik rozgrzać do 180°C z opcją termoobiegu lub 190°C bez termoobiegu.

Papryki delikatnie przy pomocy pędzelka lub dłonią posmarować oliwą z oliwek. Naczynie żaroodporne napełnić ok 80 ml wody a następnie ustawić w nim papryki.

Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez ok 30 min. Po tym czasie ostrożnie zdjąć kapelusze i wierzch farszu posypać resztą pozostawionego wcześniej startego sera (nie przykrywać już papryk paprykowym kapeluszem). Zapiekać całość jeszcze przez ok 5-10 min aż ser na wierzchu się stopi i zarumieni.

Podawać od razu na ciepło.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty