Duże Muffiny Czekoladowo - Kawowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Duże Muffiny Czekoladowo - Kawowe

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Niesamowicie mięciutkie i wilgotne w środku Muffiny z dużymi kawałkami czekolady to pyszna przekąska na każdą porę dnia. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 146 g): 507 kcal

W tym: Białka 10.25 g | Tłuszcze 26.63 g | Węglowodany 54.21 g ( w tym cukry 21.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

(na 8 dużych sztuk)

 

- 250 ml maślanki

- 300 g mąki pszennej uniwersalnej

- ½ łyżeczki soli

- 2 jajka

- 125 ml oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 70 g gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 150 g cukru trzcinowego

- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

- 160 g gorzkiej czekolady

 

 

 

Przygotowanie:

 

Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, cukier, soda, kakao, kawa i sól).

W drugiej misce natomiast wymieszać ze sobą maślankę, jajka, olej i aromat waniliowy.

Mokre składniki przelać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej i gładniej masy. Na koniec do dać ok 100 g posiekanej czekolady i całość raz jeszcze wymieszać.

6 kokilek wyłożyć papierem do pieczenia lub dużymi papilotkami. Masę równomiernie rozlać do każdej z nich. Wierzch masy posypać pozostałą częścią posiekanej czekolady.

Urządzenie AirFryer rozgrać do 180°C.

W koszu umieścić 3 kokilki (trzeba będzie piec Muffiny w dwóch turach). Kosz wsunąć do urządzenia i piec Muffiny przez ok 20 min (do tzw.: suchego patyczka).

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Muffinki można udekorować przed podaniem wg własnych pomysłów.

 


*Przygotowanie w piekarniku:


Masę przygotować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Kokilki z masą wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec Muffiny przez 35 min do tzw.: suchego patyczka.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty