Chlebek Cebulowy z Garnka
Chlebek Cebulowy z Garnka
Pyszny, aromatyczny i łatwy do zrobienia chlebek, który zawsze wychodzi. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 199 kcal
W tym:
Białka 6.40 g | Tłuszcze 1.52 g | Węglowodany 38.82 g ( w tym cukry 2.56 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
chlebowej typu 650
- 2 łyżeczki suchych
drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 375 ml ciepłej wody (ok
40°C)
- 2 łyżki prażonej cebulki
Przygotowanie:
W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier i drożdże, wymieszać.
Prażoną cebulkę zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 min a następnie dodać całość
do suchych składników. Wszystko bardzo szybko i dokładnie wymieszać łopatką do
uzyskania jednolitej masy. Można zrobić to także mikserem z hakiem do
wyrabiania ciasta.
Miskę przykryć wilgotną ściereczką lnianą lub bawełnianą i
odstawić w ciepłe miejsce na min 2½ godziny.
Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję galarety.
Blat delikatnie podsypać odrobina mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto
z miski. Przy pomocy łopatki krótki zagnieść ciasto składając je ku środkowi a
następnie uformować kulkę i przełożyć ją na papier do pieczenia.
Gdy garnek i piekarnik będą już nagrzane do wymaganej
temperatury, bardzo ostrożnie wyjąc rozgrzany garnek z piekarnika i szybciutko
umieścić w nim uformowany bochenek razem z papierem do pieczenia. Garnek
przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec chlebek przez 30 min
pod przykryciem a następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze przez 12 min.
Upieczony chleb ostrożnie wyjąc z garnka i ostudzić na kratce.
*Chlebek
można upiec również w wersji bez cebulki lub ją zastąpić np.: pestkami z dyni,
słonecznika lub ulubionymi ziarnami tj.: len, sezam czy czarnuszka, stosując dokładnie wszystkie powyższe wskazówki.
Komentarze
Prześlij komentarz