Szybkie Ciasto Czekoladowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Szybkie Ciasto Czekoladowe
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 295 kcal
W
tym: Białka 9.43 g | Tłuszcze 8.08 g | Węglowodany 46.27 g ( w tym cukry 17.77 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 30 g ciemnego kakao
- 70
g cukru trzcinowego
- 2
duże lub 3 małe jajka
- 150
g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1½
łyżeczki proszku do pieczenia
-
garść groszków czekoladowych lub 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić
jajka i cukier. Całość zmiksować na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt i
krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia a następnie dodać
do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.
Na koniec wmieszać groszki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę.
Ciasto przelać do spryskanej
odrobiną tłuszczu foremki. Wyrównać.
Rozgrzać urządzenie AirFryer
do temperatury 160°C.
Do rozgrzanego kosza urządzenia
wstawić formę z ciastem. Ustawić czas na 40 minut, wsunąć kosz i kontynuować
pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy a wbity do ciasta drewniany patyczek będzie suchy.
Gotowe ciasto wyciągnąć delikatnie
z formy i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego.
Niestety, ale czegoś to brakuje. Wg tego przepisu ciasto ma konsystencję kruchego i za nic nie da się go przelać do formy. Zabrakło mleka? Tłuszczu???
OdpowiedzUsuńW przepisie jest wszystko co powinno być. Zawsze można dać rzadszy jogurt lub wymieszać pół na pół z mlekiem. Pozdrawiam.
Usuń