Szarlotka z Dynią na Dyniowym Kruchym Cieście
Szarlotka z Dynią na Dyniowym Kruchym Cieście
Połączenie
dwóch typowo jesiennych produktów, z których udało się wyczarować przepyszny
deser. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 232 kcal
W
tym: Białka 3.08 g | Tłuszcze 10.54 g | Węglowodany 30.26 g ( w tym cukry 14.30
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
- 500g
mąki pszennej
-
150 g cukru trzcinowego
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 250
g masła
- 1
szczypta soli
- 1
jajko
- 4
łyżki gęstej pulpy z dyni
Składniki
na nadzienie dyniowo - jabłkowe:
- ok 300 g dyni
- 5
dużych i kwaśnych jabłek
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru lub aromatu waniliowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób pierwszy na przygotowanie pulpy z
dyni:
Mała dynię (najlepiej
Hokkaido) pokroić razem ze skórą na małe kawałki, usunąć pestki (pestki można
wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).
Piekarnik nagrzać do 180
stopni C.
Blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej pokrojoną dynię skórką do
dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości.
Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i zmiksować blenderem na
gładki mus. Jeśli dynia zbyt wodnista należy odcisnąć nadmiar wody w podwójnie
złożonej gazie.
Gotową pulpę można zamrozić
lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Sposób drugi na przygotowanie pulpy z
dyni:
Mała dynię (najlepiej
Hokkaido) obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, usunąć pestki (pestki
można wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).
Pokrojoną dynię umieścić
w dużym garnku i zalać zimną wodą tak, aby lekko przykrywała kawałki warzywa.
Dodać ½ łyżeczki soli i zacząć całość podgrzewać. Gdy całość zacznie cię
gotować zmniejszyć moc palnika na min i gotować dynię do miękkości. Następnie
odcedzić na sitku i odstawić do przestudzenia. Wystudzone kawałki dyni zmiksować
blenderem na gładki mus. Jeśli dynia zbyt wodnista należy odcisnąć nadmiar wody
w podwójnie złożonej gazie.
Gotową pulpę można zamrozić
lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przygotowanie kruchego
dyniowego spodu:
Mąkę przesiać do dużej
miski lub bezpośrednio na blat lub stolnicę. Dodać pokrojone na małe kawałki
zimne masło (zimne masło można także zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych
oczkach) i wymieszać z mąką. Następnie dodać cukier, jajko, proszek do
pieczenia, pulpę z dyni oraz sól. Szybko zanieść jednolite ciasto. Z ciasta
uformować wałek i podzielić go na dwie części w proporcjach ⅓ do ⅔. Zawinąć w folię i
schłodzić w lodówce przez min 30 min. lub przez 15 min w zamrażarce.
W tym czasie przygotować
nadzienie.
Przygotowanie
nadzienia:
Dynie obrać ze skórki i
pokroić na małą kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
Umieścić w dużym garnku, dodać cukier trzcinowy oraz waniliowy, zalać całość ½ szklanki
wody i dusić do miękkości.
Jabłka obrać ze skórki i
także pokroić na drobną kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych
oczkach. Następnie dodać je do miękkiej już dyni i całość dusić jeszcze kilka
chwil aż nadmiar płynów odparuje a nadzienie zrobi się gęstsze. Na koniec dodać
cynamon i posiekane na drobno orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na
bok do ostygnięcia.
Przygotowanie końcowe:
Piekarnik rozgrzać do
180°C. Prostokątną blachę o wymiarach ok 25 x 30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
Większy kawałek ciasta
zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i równomiernie wyłożyć nim spód
blachy.
Blaszkę wstawić do
nagrzanego piekarnika na ok 10 min., celem lekkiego podpieczenia spodu. Następnie
ostrożnie wyjąć blachę i wyłożyć nadzienie na podpieczone ciasto. Nadzienie
wyrównać i zetrzeć na nie pozostały kawałek ciasta. Wierch posypać delikatnie
cukrem trzcinowym (dzięki temu wierzch ciasta będzie jaszcze bardziej chrupiący).
Całość ponownie wstawić
do piekarnika i piec przez 30 – 40 min aż wierzch ciasta jednolicie się
przyrumieni.
Po upieczeniu wystudzić
na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotę można podawać
na ciepło lub zimno z kleksem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz