Szarlotka Sypana

Szarlotka Sypana

 

Przygotowanie tego aromatycznego ciasta obiecuję, że zajmie tylko chwilę, a swym smakiem powali na kolana. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 213 kcal

W tym: Białka 2.54 g | Tłuszcze 6.92 g | Węglowodany 34.21 g ( w tym cukry 17.13 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 300 g mąki pszennej

- 300 g kaszy manny

- 300 g cukru trzcinowego

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- 200 g zimnego masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1½  kg kwaśnych i soczystych jabłek

- garść blanszowanych płatków migdałowych

 

  

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Blachę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) a boki lekko nasmarować cienką warstwą masła.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cukier waniliowy i cynamon a następnie całość dokładnie wymieszać.

Mąkę, kaszę i cukier trzcinowy wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy równe części.

Na dno blachy wysypać pierwszą część suchej mieszanki a następnie wyłożyć na niej połowę startych jabłek. Warstwę jabłek przykryć drugą częścią suchych składników, wyrównać i ponownie wyłożyć warstwę jabłek. Wyrównać. Całość zamknąć trzecią warstwą suchych składników a na ich wierch zetrzeć na tarce zimne masło i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Na koniec posypać wszystko płatkami migdałowymi.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.

Masło w trakcie pieczenia roztopi się i razem z sokiem z jabłek zespoli, zwiąże wszystkie warstwy.

Przed podanie oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty