Szarlotka Sypana
Szarlotka
Sypana
Przygotowanie
tego aromatycznego ciasta obiecuję, że zajmie tylko chwilę, a swym smakiem
powali na kolana. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 213 kcal
W
tym: Białka 2.54 g | Tłuszcze 6.92 g | Węglowodany 34.21 g ( w tym cukry 17.13 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 300
g mąki pszennej
- 300
g kaszy manny
- 300
g cukru trzcinowego
- 1
łyżka cukru waniliowego
- 1
łyżeczka cynamonu
-
200 g zimnego masła
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½
kg kwaśnych i soczystych jabłek
-
garść blanszowanych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do
180°C.
Blachę o wymiarach 35 x
35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) a boki lekko nasmarować cienką
warstwą masła.
Jabłka obrać ze skórki i
zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać cukier waniliowy i
cynamon a następnie całość dokładnie wymieszać.
Mąkę, kaszę i cukier
trzcinowy wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy równe części.
Na dno blachy wysypać
pierwszą część suchej mieszanki a następnie wyłożyć na niej połowę startych
jabłek. Warstwę jabłek przykryć drugą częścią suchych składników, wyrównać i ponownie
wyłożyć warstwę jabłek. Wyrównać. Całość zamknąć trzecią warstwą suchych
składników a na ich wierch zetrzeć na tarce zimne masło i równomiernie rozprowadzić
po całej powierzchni. Na koniec posypać wszystko płatkami migdałowymi.
Blachę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
Masło w trakcie
pieczenia roztopi się i razem z sokiem z jabłek zespoli, zwiąże wszystkie
warstwy.
Przed podanie oprószyć
cukrem pudrem i podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i lodami
waniliowymi.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz